Iz zraka Islamsko državo od septembra nadleguje koalicija, v kateri so ameriška, belgijska, danska, francoska, jordanska, nizozemska, emiratska in britanska letala. Že to je zares nadležno. Ampak ob tem nanje letijo še bombe nevidnih robotskih letal, ki jih uporabljajo tako člani zahodne koalicije kot iranske milice. Če se boriš za kalifat, moraš živeti v paranoji. Gledajo te s sateliti, letali, roboti in baloni in v katerem koli trenutku lahko nate z modrega neba prileti sto kilogramov eksploziva in te uplini.

In potem so še nizozemski peklenski angeli. Borci kalifata, ki so prišli iz Evrope, so dvakrat obremenjeni. Najprej so tarča čudnega zavezništva, v katerem so se proti njim združili smrtni sovražniki. Kurdi jih poskušajo ubiti skupaj z z ameriškim orožjem oboroženimi Iračani, ki jih vodijo Iranci, finančno pa jih poleg velikih demokracij podpira Savdska Arabija. Če preživijo in bi se radi vrnili domov, denimo v Amsterdam, jim bodo odvzeli državljanstvo in jih poslali v zapor. Hkrati pa so vpleteni v državljansko vojno. Na drugi strani fronte so tudi Nizozemci v bolj ali manj enakih fantazijskih uniformah. »Vdaja nikdar« je uradni naziv njihove enote, pripadajo pa mednarodni koaliciji, ki deluje pod imenom Banditos. Na Nizozemskem so člani motociklistične tolpe, ki se po državi vozi s težkimi motorji. V Iraku so borci v kurdskih enotah. Njihov vodja Otto Klaas je že konec lanskega leta potrdil, da njihova zastava vihra v Iraku. Ne samo nizozemska država, tudi nizozemska civilna družba v je vojni z Islamsko državo. Člani, ki so na bojnih položajih skupaj s kurdsko milico, so nekdanji pripadniki nizozemskih marincev, vojske, ki se je proslavila kot braniteljica Srebrenice.

Ali ni sodelovati kot prostovoljec v kalifatovih poslih protizakonito? Ne, ne. To je nesporazum. Nizozemsko javno tožilstvo je že davno presodilo, da se borci, ki se borijo proti kalifatu, ne borijo proti Nizozemski in torej ne kršijo nobenega zakona. Pod nobenim pogojem pa se ne smejo boriti v kurdskih enotah PKK. To je komunistična partija Kurdistana, ki ima najdaljšo vojaško tradicijo, vendar je zaradi desetletij trajajočega upora v Turčiji na seznamu terorističnih organizacij. Če se Nizozemec proti Kalifatu bori skupaj s komunisti PKK, se sicer bori za pravično stvar, vendar je terorist in mora v zapor.

To morda razloži, zakaj je kalifat bolj trdoživ, kot bi lahko pričakovali. Abu Bakr El Bagdadi zagotavlja, da je na čelu okrutne Islamske države, ne pa bande pobesnelih morilcev. Vztraja, da je kalifat država, z vsemi atributi državnosti. Ima stalno prebivalstvo, jasno definirano ozemlje, vlado in zmožnost, da vstopa v odnose z drugimi državami. Kot se spomnimo iz slovenske zgodovine, tretji člen mednarodne konvencije iz Montevidea določa, da je »politično obstajanje države neodvisno od priznanja drugih držav«.

Na eni strani je konsistentna Islamska država s konservativnim desničarskim političnim programom in prepoznavnim vodstvom, na drugi strani pa koalicije, milice, združenja, zavezništva in globalne iniciative, ki težko pokažejo na skupno agendo. Težko se je odločiti, kdo je zaveznik med Iranom in Rusijo, ki sta podpornika Bašarja Al Asada, medtem ko Iran skupaj z Združenimi državami, ki pospešujejo sankcije proti Rusiji, ruši kalifat in gleda na boke, kjer je Savdska Arabija v navzkrižnih zavezništvih in sovražnostih z vsemi.

Hkrati vse zahodne države v skladu z neoliberalno doktrino zmanjšujejo vpliv države in njene obrambne funkcije prepuščajo najemnim milicam. Združene države se zanašajo samo še na oborožene milice varnostnih korporacij, vendar so tudi vse evropske vojske že dobro privatizirane. Isto počne Iran, ki zunanjo politiko vodi z milicami hezbole in el kudsa. Kalifat se obnaša kot država z redno vojsko, proti sebi pa ima brezoblično gmoto mednarodnih milic in nobene države.

Že zaradi visokih številk bo kalifat na koncu poražen. Preživele borce bodo predali iranskim sodiščem. S težavo bodo pojasnjevali, zakaj so se borili za Islamsko državo. Prevzeti bodo morali nizozemsko obrambo. Borili so se proti komunistom. Čez petdeset let jim bodo postavljali spomenike.