Več kot tri leta po zlomu cerkvenih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, za katerima je ostalo za pol milijarde evrov slabih posojil, se bo pod drobnogledom kriminalistov znašlo financiranje njunega paradnega projekta.

Gre za okoli 250 milijonov evrov vredno gradnjo alternativnega telekomunikacijskega operaterja T2. Tega je po odhodu iz državnega Telekoma Slovenije zasnoval Miran Kramberger in je bil mišljen kot protiutež nacionalnemu operaterju. K vlaganju je pritegnil cerkvene veljake, ki so ravno prevzeli oba Zvona in pridobili praktično neomejen dostop do bank. Njihov denar se je po različnih poteh in neovirano stekal v projekt T2 in na koncu pokopal Zvona, bankam pa prizadejal visoke izgube.

Medtem ko se največji upniki obeh Zvonov še odločajo, ali bodo kazensko in odškodninsko preganjali nekdanja vodstva, so v Banki Celje, eni največjih financerjev, pri podrobnem pregledu odobravanja in spremljanja posojil cerkvenima finančnima holdingoma ugotovili številne nepravilnosti in sume storitve kaznivih dejanj. Zato so proti odgovornim v družbah vložili kazensko ovadbo, med drugim zaradi suma preslepitve pri pridobitvi posojila.

Sporen naj bi bil najem 120-milijonskega sindiciranega posojila, ki ga je T2 leta 2007 dobil pri konzorciju bank z NLB na čelu in ga je nato porabil za gradnjo optičnega omrežja. Toda kaj kmalu so se pojavile težave z zavarovanjem posojila. Dokler so bili tečaji delnic na borzah visoki, so bankam zadostovali vrednostni papirji, ko je izbruhnila finančna kriza, pa so morali v Zvonih in T2 zagotoviti dodatna zavarovanja. Konec leta 2008 so tako zastavili tudi lastniški delež v T2 in pomemben del njegovega omrežja. Toda bančnike naj bi pri tem prinesli okoli.

Po cenitvah, ki so jih konzorciju bank z NLB na čelu predložili kar v T2, naj bi bilo njihovo omrežje vredno več kot 900 milijonov evrov (avgust 2008) oziroma kar 1,54 milijarde evrov (februar 2009). S tem so očitno pomirili banke, ki so kljub neplačevanju obrokov T2 do zadnjega odlašale z izvršbami. Dejansko je bilo omrežje vredno nekajkrat manj. Neodvisna cenitev iz tistega obdobja naj bi namreč pokazala, da je vredno 300 milijonov evrov, torej največ tretjino zatrjevanega. Prava vrednost omrežja se je razkrila, ko je T2 končal v prisilni poravnavi in so bile banke v veliki meri celo nezavarovane.

Sporni cenitvi je za T2 izvedel stalni sodni izvedenec za finančno-računodovsko področje Vojko Šiler. Gre za dolgoletnega sodelavca Jureta Krča, ki je za T2 ekskluzivno gradil omrežje in se v letu 2012 v vprašljivih okoliščinah dokopal do njegovega lastništva. V zvezi s tem še danes potekajo tožbe. Krč je Šilerja takoj po prevzemu T2 imenoval za člana uprave T2, sredi lanskega leta pa mu je zaupal vodenje operaterja. Njegovega odziva na očitke nismo dobili. »Z omenjeno kazensko ovadbo v družbi T2 nismo seznanjeni, zato navedb o morebitnih nepravilnostih tudi ne moremo komentirati,« so včeraj povedali v T2.

Zaradi domnevnih nepravilnosti so v Banki Celje, kjer so v stečajnih postopkih obeh Zvonov prijavili za več kot 50 milijonov evrov terjatev, po naših podatkih vložili skupno kazensko ovadbo proti obema finančnima holdingoma, z njima povezano Krekovo družbo in T2 ter njihovim odgovornim osebam. Koga vse bodo predvidoma preiskovali, še ni znano, med ovadenimi pa naj bi bil Šiler in tedanji vodilni omenjenih družb. Spomnimo, na čelu Zvona Ena Holdinga je bil ves čas Simon Zdolšek, sestrsko družbo pa je vodil Franc Ješovnik. V času, ko je T2 najemal sindicirano posojilo in ko so pri bankah urejali dodatna zavarovanja, je družbo vodil Matevž Turk (v ozadju naj bi bil dejansko Kramberger), Krekovo družbo pa Marjeta Fuchs.

Tudi bankirji kršili, a jih (še) ni med ovadenimi

Kaj pa bankirji? V Banki Celje so namreč ovadbo očitno vložili le proti tistim, ki so vzeli posojilo, ne pa tudi proti svojim nekdanjim sodelavcem, ki so jim ga lahkomiselno odobrili. Gre za bivšega dolgoletnega predsednika uprave Banke Celje Nika Kača, njegovega naslednika in danes že pokojnega Dušana Drofenika, v upravi banke pa je sedela še Viktorija Svet. Tudi pri odobravanju posojil in njihovem kasnejšem spremljanju naj bi revizorji ugotovili nepravilnosti. Ne gre pozabiti tudi, da se je leta 2012 na enem od vodstvenih položajev v Banki Celje zaposlil Alojz Slavko Jamnik, ki je bil pred tem do leta 2009 kot član uprave NLB odgovoren za poslovanje z velikimi podjetji. Jamnik je bil ne nazadnje celo nadzornik Banke Celje.

Ena glavnih kršitev celjskih bankirjev naj bi bila ta, da Zvona Dva Holdinga kljub jasnim določilom bančne zakonodaje nikoli niso šteli kot povezano osebo z Zvonom Ena Holdingom in drugimi nadškofijskimi družbami. Čeprav je banka obe družbi obravnavala hkrati, pripravljala skupne sestanke, skupne kreditne predloge in celo vzpostavljala enaka zavarovanja, so ju ves čas vodili ločeno. To je tudi bankirjem drugih bank po letu 2006 omogočalo obvodno financiranje Zvona Ena Holdinga prek manjšega Zvona Dva Holdinga. Omenimo, da so kriminalisti zaradi podobnega nezakonitega financiranja prevzema Merkurja ovadili nekdanje vodstvo Gorenjske banke kot financerke ter vodstvi Iskratela in idrijske Hidrie kot vmesnih družb.

Iz ugotovitev pregleda v Banki Celje izhaja tudi, da bankirji niso spremljali porabe danih posojil Zvonu Ena Holdingu, ki so bila uradno namenjena financiranju tekočega poslovanja. Prav tako naj jih ne bi motila velika neusklajenost med kratkoročnimi viri in dolgoročnimi naložbami, zaradi česar so jim morali v obdobju od leta 2007 do 2013 kar 20-krat podaljšati zapadlost posojil.

Napake, ki se štejejo v milijonih evrov

Prve napake bank bi še lahko ocenili kot napake, a je bilo naključij pozneje preprosto preveč. Tako so se slovenske banke, ki so neposredno in posredno v projekt T2 vložile najmanj četrt milijarde evrov, že sprijaznile s precejšnjimi izgubami. Grozi jim, da bodo ostale celo brez kupnine ob pričakovani prodaji T2 in obljubljenega dela posojenih sredstev. Krč je namreč lastništvo T2 spretno prenesel na podjetje Garnol, ki je v bratovi lasti. Pri vsem tem izpostavimo, da je bil Krčev najpomembnejši finančni svetovalec Uroš Korže, nekdanji direktor Slovenske razvojne družbe (Srd). Ta je prejšnji teden dobil pomembnega zaveznika v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je največja upnica T2 in bo odločala o njegovi usodi. Za enega od neizvršnih direktorjev DUTB je bil imenovan Janez Širovnik, direktor Koržetove družbe SIP Šempeter.

Kako so banke financirale operacijo T2

Ajpes, Dnevnik

podatki

Zvon

Dva

160 mio. evrov

posojil in terjatev

financirale

banke

Zvon

Ena

NLB, NKBM,

Banka Celje

in druge

financirale

120 mio.

evrov posojila

117 mio. evrov

kapitala

in posojil

financirale

Gratel

T2

gradil omrežje



Kako je Zvon Ena Holding izgubil lastništvo T2

Ajpes, Dnevnik

podatki

maj 2004

Zvon Ena Holding ustanovi T2.

2007

Banke odobrijo 120-milijonsko posojilo za gradnjo omrežja.

2007

Ponudba fiksnih storitev.

2008

Ponudba mobilne telefonije.

december 2010

Insolventnost in začetek prisilne poravnave T2.

marec 2011

Insolventnost in začetek prisilne poravnave Zvona Ena Holdinga.

februar 2012

Stečaj Zvona Ena Holdinga.

september 2012

Gratel pridobi 87-odstotni lastniški delež v T2.

september 2012

Garnol prevzame lastništvo T2.