Čeprav ne poznamo podrobnosti o tamkajšnjih predvolilnih kampanjah, smo lahko prepričani, da Marratier ni izpostavljal svojih skromnih intelektualnih sposobnosti. Najbrž je opeval, kaj vse je (bil) sposoben narediti.

Podobno je tudi na sončni strani Alp. V predvolilnih bitkah so vsi generali, vsi tako zelo sposobni delati velike projekte. Samozavest pa hitro izpuhti, ko ti veliki projekti kot zavožene naložbe ali pa posli, ki močno dišijo po kaznivih dejanjih, pristanejo na sodiščih. Da je bil zgolj izjemno naiven, se je na sodišču izgovarjal tudi nekdanji župan Štor Franc Jazbec, ki je med letoma 2001 in 2004 dajal občinska poroštva posojilom podjetja Hudournik. Ko je lastnik podjetje izčrpal in ga poslal v stečaj, so dolgovi padli na občinska pleča. Z blokiranim transakcijskim računom so lahko plačevali samo nujne stroške, okoli 3 milijone evrov dolga pa odplačujejo še danes.

Ker so župani pri nas zaščiteni bolj kot kočevski medvedi, ne čudi, da podobno zgodbo zdaj lahko spremljamo še enkrat. Le da so številke v tem primeru občutno višje. Litijski župan Franci Rokavec je namreč s patronatskimi izjavami bankam podobno kot Jazbec zajamčil, da bo občina odgovarjala za vračilo 10 milijonov evrov dolgov občinske družbe SVC Litija, s katero so gradili socialno varstveni center. In čeprav so se finančne težave pri gradnji famoznega objekta in poslovanju občine kazale že lani, to ni bilo dovolj, da ne bi letos podpisal še dveh jamstev v skupni višini 1,7 milijona evrov. Pripisali bi lahko še: »Saj smo na robu bankrota, ampak častna ravbarska, vse bomo poplačali!« Seveda so vsa jamstva ostala prikrita tako občinskemu svetu in nadzornemu odboru občine, kjer bi Rokavca lahko povprašali po zdravju, sploh pa ministrstvu za finance, ki bi že zdavnaj pokazalo rdečo luč zadolževanju in litijsko pravljico postavilo v realni svet. Še več, patronatske izjave do letošnjega urgiranja finančnega ministrstva niso prišle niti do občinskih finančnih služb, da bi jih lahko evidentirali v poslovne knjige.

Rokavec, ki se, mimogrede, kot politik SLS zavzema za »etični pristop do dela s spoštovanjem vrednot«, zdaj trdi, da so delovali racionalno, »sitni« občinski svetniki in občani, ki jim je mar, kako se porabljajo javne finance, pa mu ne priznavajo sposobnosti, da je megalomanski projekt vendarle spravil pod streho. Tega mu res ne gre oporekati, a zaradi načina, kako je SVC prišel do svoje strehe, projekta ne gre opevati. Goljufanje pri kreditih, nepoplačani podizvajalci, nesposobnost odplačevanja kreditov, milijonska luknja v proračunu in posledično stiskanje drugih proračunskih porabnikov. Saj poznate tisto o cilju in opravičevanju sredstev, kajne?

Če bo SVC Litija pristal v stečaju, bodo to občutili vsi, razen tistih, ki so občino spravili na kolena. A župani so v resnici preveč prebrisani, da ne bi vedeli, kako težko jim je kazensko priti do živega. Zanimivo bo videti, kaj bo storil Rokavec, če bo padla kazenska ovadba in bo pristal na sodišču. Bo tudi on ubral taktiko francoskega kolega, da ni sam kriv, če so mu ljudje trikrat zaupali? Se bo tudi njegova sposobnost spreobrnila v intelektualno skromnost in bo priznal, da v resnici sploh ni vedel, kaj podpisuje s častno ravbarsko? Blagor odgovornim brez odgovornosti!