»Padec števila kaznivih dejanj ropov na škodo Pošte Slovenije kot posledico višjih standardov varovanja pošt smo zabeležili že v letu 2012,« povezavo med poostrenim varovanjem in manjšim interesom roparjev za poštne poslovalnice potrjuje Drago Menegalija z generalne policijske uprave, čeprav si je vodstvo pošte celo še nekaj časa po tragediji v Kresnicah zatiskalo oči pred lastno malomarnostjo pri zagotavljanju varnosti zaposlenih in strank.

Po dveh ropih še fizično varovanje

Izbiranje tarč za roparske pohode je namreč preprosto: »Praviloma so pogosteje predmet napada objekti, ki so slabše mehansko in tehnično varovani, ter objekti na lokacijah, ki storilcem omogočajo hitrejši in varnejši pobeg,« pravi Menegalija in dodaja, da so v Sloveniji najbolj nevarne in pogoste roparske skupine, ki nemalokrat prihajajo iz tujine: »V zadnjih dveh primerih ropov banke na območju celjske policijske uprave smo ponovno prijeli državljane Srbije, ki so v Slovenijo prišli samo zaradi izvršitve oboroženega ropa banke.« V letošnjih napadih na pošte in denarne ustanove so roparji do konca junija odnesli za 375.597 evrov premoženja – iz pošt 262.175 evrov in iz bank in hranilnic 113.422 evrov.

Med zadnjimi ropi v oči bode »priljubljenost« nekaterih poslovalnic. Kot je bila nekdaj med roparji pogosta tarča pošta na Semedeli, so roparji dvakrat v manj kot treh tednih napadli poslovalnico Deželne banke v Gornjem Gradu. Policisti so ropa obakrat uspešno preiskali.

V Deželni banki pojasnjujejo, da so njihove poslovalnice opremljene tako s tehnično kot tudi z mehansko zaščito, v poslovalnici v Gornjem Gradu pa so prejšnji teden zagotovili še dodatno fizično varovanje. »V skladu s poslovno strategijo imamo široko mrežo poslovalnic, s katero želimo strankam zagotoviti dobro dostopnost enot tudi v manjših krajih, vendar ne ocenjujemo, da so poslovalnice zaradi navedenega bolj izpostavljene varnostnemu tveganju,« za zdaj ocenjuje Saša Vidmar, predstavnica Deželne banke Slovenije.

Včasih le nekaj metrov predstavlja razliko

Če so bile pred leti izrazito na udaru pošte, v zadnjem času na straneh črne kronike morda le rahlo izstopajo hranilnice Lon. V začetku oktobra so eno izmed njihovih poslovalnic oropali celo v strogem središču Ljubljane, redna tarča roparjev pa je že nekaj časa tudi poslovalnica hranilnice Lon v Škofji Loki. Prav škofjeloški primer nazorno kaže, kako določene poslovalnice bolj privabljajo roparje kot drugi. Hranilnica Lon namreč stoji le nekaj metrov od – po neuradnih informacijah bolje varovane – poslovalnice SKB banke, vendar pa je tarča roparjev v zadnjem času predvsem hranilnica.

»Res je, da je bila naša poslovna enota v Škofji Loki že tarča roparjev, a pri tem lahko dodam, da je policija vse roparje tudi izsledila, en rop pa smo celo preprečili. Na žalost nismo bili edina bančna ustanova v Škofji Loki, ki je bila oropana. Tudi banka, ki jo omenjate, je že bila tarča,« serijo ropov v Škofji Loki komentira Petra Ambrožič iz hranilnice Lon, kjer imajo poslovalnice zavarovane s tehničnim varovanjem, videonadzorom, različnimi stikali za paniko in denarnimi blagajniškimi pastmi. Varnostne sisteme po posameznih ropih preverjajo in dograjujejo: »Poleg izrednih pregledov (po ropih, op. p.) se opravljajo tudi redni periodični varnostni pregledi po vseh poslovalnicah, skladno z zakonskimi določili in internimi pravilniki,« zagotavlja Ambrožičeva.