Razprodani Ljudski vrt bo jeseni tako doživel vsaj tri spektakularne večere. Na današnjem popoldanskem žrebu v Monaku bodo slovenski prvaki dobili tekmece, med kandidati pa so večinoma zgolj zveneča imena. Iz prvega bobna so najbolj atraktivni Bayern z Josepom Guardiolo in španska giganta Real Madrid in Barcelona. Če bi v Maribor prišel Chelsea, bi se Mariborčani lahko norčevali iz Olimpije, češ da Londončani prihajajo v Stožice odigrat nepomembno prijateljsko tekmo, v Ljudskem vrtu pa gostujejo v sklopu najvišjega tekmovanja. Iz drugih bobnov se mikavno slišijo Manchester City, Borussia Dortmund, Juventus, Liverpool... Spomnimo, da prvo in drugo mesto v skupinskem delu vodita v osmino finala lige prvakov. Tretjeuvrščena moštva se priključijo evropski ligi, medtem ko zadnji sklene evropske nastope. Vsak udeleženec med elito pa bo imel svojega predstavnika tudi v mladinski različici lige prvakov, ki je prvič zaživela v lanski sezoni, ko je lovoriko osvojila Barcelona.

Veliko zmago Maribora v Glasgowu so bučno proslavili po vsej Štajerski. Maribor to noč ni spal, veselica pa se je nadaljevala vse do jutranjih ur, ko je na letališče prispela celotna klubska odprava serijskih zmagovalcev domačega prvenstva. Strelca odločilnega gola Marcosa Tavaresa so ljudje nosili po rokah, vsak je hotel stisniti roko trenerju Anteju Šimundži, zelo ponosen je bil seveda športni direktor Zlatko Zahović. Šimundža je poudaril, da je mariborski podvig velik uspeh za vso Slovenijo, uvrstitev v ligo prvakov pa plod vztrajnosti in dolgoletnega dela. Mariborski nogometaši so dočakali svojih pet minut tudi v najbolj branih evropskih medijih, kjer so bili enotni, da je Maribor pripravil največje presenečenje v kvalifikacijah. Obenem niso pozabili omeniti, da so vijolični na torkovih tekmah dosegli edini zadetek kot gostujoče moštvo. Preko socialnega omrežja twitter so čivknili tudi iz varšavske Legie, ki je v prejšnjem kvalifikacijskem krogu nesrečno izpadla proti Celticu zaradi nespametne administrativne napake. Poljaki so napisali, da je v Glasgowu zmagal nogomet.

Če je bilo v Mariboru v sredo zjutraj še čutiti val evforije, pa so se Škoti zbudili z obilo grenkobe. Vsi resni časopisi so raztrgali igro Celtica in njegov pristop do tekme. Rafalu kritik ni ušel od letošnjega poletja novi trener Ronny Deila, ki je bil skorajda prepričan, da bo Celticu zadostoval že zelo ugoden izid iz Ljudskega vrta, a se je izkazalo, da so škotski prvaki zapravili ligo prvakov že pod Kalvarijo. Ugledni The Guardian je zapisal, da bo šel Deila v zgodovino kot trener, ki je za zeleno mizo že drugič dobil priložnost za ligo prvakov, a jo je zelo poceni zapravil. Norvežan na klopi Celtica po tekmi ni iskal izgovorov, ampak je pošteno priznal, da njegovo moštvo pač ni bilo dovolj dobro za skok v ligo prvakov, še dan pred tekmo pa je razlagal, kako bi napredovanje zanj pomenilo kot praznovanje božiča in novega leta hkrati.

Da je bilo mariborsko slavje v Glasgowu za Celtic pravi nogometni polom, pričajo tudi protesti nekaj sto navijačev pred klubskimi prostori. Vročekrvneži so zahtevali odstop celotnega vodstva škotskega kolektiva, po medmrežju pa je hitro zaokrožil posnetek legendarnega reporterja Alana McInallyja, ki ni mogel skriti začudenja, ko se je v prenos vključil ravno ob zmagovitem golu Tavaresa. Odzivi iz Celticove slačilnice so bili skopi. Callum McGregor, ki je v drugem polčasu zatresel prečko, je skrušeno dejal, da je v garderobi vladala tišina, nogometaši pa da so bili jezni in frustrirani, saj takšnega scenarija niso pričakovali.