Čeprav vsi sanjamo o udobnem stanovanju, polnem topline in urejenem v stilu, ki odseva našo osebnost, je pod vplivom kataloških rešitev in zaradi dostopnosti poceni pohištva velikih pohištvenih centrov težko najti ravnovesje med praktičnostjo, estetiko in dizajnerskim nadihom.

Dvoje meril: estetika in uporabnost

Poleg tega nismo vsi nadarjeni za notranje opremljanje, zato se lahko pri urejanju doma najdemo v neprijetnem položaju. »Scenarij« je naslednji: imamo polno dobrih kosov pohištva in odličnih detajlov, ko pa vse vključimo v prostor, končni vtis ni niti malo dizajnerski. Vsak prostor, ki ga urejata bodisi samo bodisi profesionalni notranji oblikovalec, mora zadostiti dvema osnovnima meriloma: estetiki in uporabnosti.

Z izvirnimi detajli do dizajnerskega videza

Pogosta je zabloda, da je treba za dizajnerski vtis uporabiti izključno pohištvo s podpisom priznanega oblikovalca ali dizajnerskega podjetja. Z dodajanjem nepredvidljivih in izvirnih detajlov, kot so neobičajne barve na enem od zidov ali večja svetlobna telesa v drugačnem stilu kot prostor, ustvarimo interjer, ki govori sam zase in katerega individualnost običajno odraža dizajnerski nadih.

Združevanje na videz nezdružljivega

Če želite ustvariti vtis originalnosti in edinstvenosti, je dober pristop stilno združevanje na prvi pogled nezdružljivega oziroma uporaba kontrastnih detajlov. Združimo lahko različne barve in teksture. Na stol iz bambusa na primer položimo volneno blazino ali pa v klasičen interjer, v katerem prevladuje bela barva, umestimo grobo pleteno preprogo. Tudi zanimiva polica za knjige, ki z zaobljenimi linijami vijuga po steni, ali miza, katere robovi so pobarvani s kontrastno barvo, ustvarijo vtis zanimivega prostora, katerega stanovalci ljubijo ustvarjalnost in dinamičnost.

Mešanje dizajnerskih in cenejših detajlov

Mešanje je potrebno tako v interjerju, ki je opremljen z dragim dizajnerskim pohištvom, kot v prostorih, kjer prevladuje cenejša oprema. Da stanovanje ne bi bilo videti pretenciozno, je treba dizajnerske detajle uporabiti zmerno, del pohištva in dekorativnih elementov pa lahko mirne duše kupite v priljubljenih centrih z notranjo opremo, ki ponujajo lepo dekoracijo za dom. Poleg tega s primernimi barvami, okrasnimi tapetami, slikami in drugimi dekorativnimi podrobnostmi vsak dom deluje toplejši in izvirnejši.

Vir: www.tportal.hr