Osnovni elementi pri opremljanju sodobnega dnevnega prostora so regali, vitrine in predalniki, torej pohištvo, ki daje vtis lahkotnosti. Regali praviloma ne segajo od tal do stropa, temveč so dinamično razporejeni po steni. Razgibanost dosežemo s kombinacijo različno velikih polic in zaprtih elementov, v katere lahko spravimo kopico stvari, ter z izbiro več barv. Spodnji elementi so namenjeni postavitvi televizorja ali pa zgolj shranjevanju, če je aparat obešen na steno. Na policah lahko razstavimo knjige, spominske in okrasne predmete. Odprte elemente je mogoče uporabiti tudi kot zelo uporabno predelno steno, ki ločuje dnevni prostor od kuhinje in jedilnega kota. Opremo dopolnjujejo vitrine, kamor lahko za steklom shranimo dragocene predmete, in predalniki, če potrebujemo več prostora za shranjevanje.

Oprema v slogu, ki se prilega vam

Pohištveni elementi za dnevno sobo so na voljo v najrazličnejših stilih, materialih in barvnih kombinacijah. Čeprav sta še vedno v trendu industrijski in minimalistični skandinavski slog opremljanja, je najpomembneje, da se v prostoru počutimo dobro, zato izberite takega, ki ustreza vam. Pomembno je, da pri opremljanju dnevnega prostora upoštevamo potrebe vseh družinskih članov, ki ga bodo uporabljali. Poleg tega naj bo oprema skladna s pohištvom v drugih prostorih, kar še posebno velja za dnevno sobo, ki se razširja v kuhinjo in jedilnico ter ustvarja skupen družinski prostor. Seveda pa ni nič narobe in je celo zaželeno, da prostoru dodate nekaj svojega navdiha z elementom ali dvema drugačnega sloga ter ustvarite zanimivo, morda celo eklektično mešanico.

Med materiali je na vodilnem mestu les, ki ga lahko kombiniramo s steklom in kovinami. Zadnja leta je v vzponu hrastov les, ki je trenutno najbolj priljubljen v beljeni različici. Barve so naravne, a jih dopolnjujejo živahnejši barvni poudarki. Letošnje leto je v znamenju prašno rožnate in elegantno modre, ki ju je proizvajalec barv Pantone izbral za najbolj modna odtenka. Verjetno se bodo le redki odločili in izbrali pohištvo v trendovskih barvah, saj ga navsezadnje ne kupujemo vsako novo sezono. Zato pa imamo odprte možnosti za dekoracijo v obeh barvah leta, ki se lahko pojavljata na stenah, svetilih, tkaninah, okrasnih predmetih in ne nazadnje na prevleki kavča ali sedežne garniture – tudi v nekoliko drznejših tonih, a brez pretiravanja.

Starinsko in ekološko sta velika trenda

Čedalje bolj se obračamo k zelenemu, čistemu in planetu prijaznemu načinu življenja. Če se že niste odločili, da bi pohištvo dali izdelati mizarju iz odpadnih materialov ali sami naredili klubsko mizico iz lesenih palet, pa vendar lahko izrazite svoje spoštovanje do preteklosti tako, da pobrskate po podstrešju starih staršev in tam najdeno opremo uporabite v svojem stanovanju. Bodisi da gre za starinsko komodo, svetilko ali obešalnik bodisi za staro »singerico« ali železni likalnik – starinsko je nedvomno velik trend. Del trajnostnega dizajna, ki naredi dnevni prostor manj »plastičen« in bolj naraven, pa je gotovo tudi zelenje. Če želimo poskrbeti za boljše ozračje (rastline čistijo zrak), v dnevno sobo postavimo okrasno rastlinje ali uredimo zeleni zid na balkonu. Bivanje je v tako urejenem prostoru še prijetnejše.