Poleg uporabne vloge imajo police pomembno dekorativno vrednost, zato je pred izbiro in namestitvijo treba dobro premisliti o njihovi obliki, barvi in legi v prostoru. Lahko so samostoječe ali pritrjene na steno, pravilne ali nepravilne oblike, odprte ali zaprte. Slogovno so lahko popolnoma drugačne od drugih pohištvenih kosov, kar še dodatno poudari njihov videz in postavitev.

Razgibane, nepravilne oblike in različne barve

Če je pohištvo enostavnih linij, je priporočljivo v prostor postaviti samostoječ poličnik, če pa so police nameščene na steno, naj bodo nepravilnih oblik. Razgiban videz takšnih polic je prava osvežitev interjerja, pravilo pa je, da pravil ni … Prepustite se domišljiji! To velja tudi za barvo – police so lahko v enaki ali različnih barvah, prav tako so lahko različnih oblik. Število odprtih in zaprtih elementov prilagodite svojim potrebam, vendar pazite, da v manjše prostore namestite več odprtih kot zaprtih polic.

Kot pregrada v prostoru

Police nam lahko služijo kot pregrada v prostoru ter ga ločijo na dve območji, poleg tega pa ga zanimivo poživijo. V takšni postavitvi poličnik služi kot pregradna stena, zato ni priporočljivo uporabiti preveč dinamičnih ali poudarjenih oblik. Zadostuje že igra velikosti polic – brez dodatnih barv ali mešanja materialov. Police so lahko tudi ozadje sedežne garniture, s čimer vizualno obogatimo prostor in hkrati pridobimo prostor za odlaganje. Takšne elemente pa raje uporabite le v velikih sobah, sicer boste dobili občutek utesnjenosti.

Z zaobljenimi linijami skladna dekoracija

Organske, zaobljene linije vnašajo v interjer lepoto in pretočnost, in to velja tudi za police. Ne glede na njihovo uporabnost jih prvenstveno doživljamo kot dekoracijo, zato jih namestite na vizualno privlačna mesta. Nanje položite dekorativne in druge predmete, ki so barvno in oblikovno usklajeni med seboj, sicer lahko poudarjanje že tako poudarjenih oblik hitro preraste v kič. V nasprotju z vedno priljubljenimi zaobljenimi oblikami je izrazito trendovski poličnik, ki oponaša lestev. Zaradi enostavne oblike ga lahko postavimo kamor koli in ga okrasimo brez pravil.

Čez celo steno

V trendu so tudi knjižne police, ki zavzemajo celo steno. S kombinacijo z drugimi pohištvenimi elementi ne bi smeli imeti težav, ker veliko število posameznih polic deluje kot celota. Zaradi bolj praktičnega čiščenja jih je smiselno združevati z zaprtimi elementi. Prednost polic in poličnikov, ne glede na njihovo obliko in umestitev, je, da jih lahko po potrebi namestimo drugam, ter tako spremenimo njihov učinek in vzdušje v prostoru, z zamenjavo dekoracije pa spremembo še poudarimo.

Vir: www.interijernet.hr