Dober nočni spanec je eden od najpomembnejših dejavnikov zdravja, dobrega počutja in dolgoživosti. Ajurveda pozna tri večje tipe spalnih neravnovesij, ki jih povzročajo neravnovesja v vati, pitti in kaphi. Osebe z vata spalnim neravnovesjem si ustvarite mirno in nestresno spalno okolje, osebe s pitta neravnovesjem poskrbite, da se vaše telo ne bo pregrevalo, tisti s kapha neravnovesjem pa poskrbite za poživitev telesa z živahno rekreacijo.

Vate naj se zvečer izogibajo čutnim dražljajem

Spalne motnje, ki jih povzroča neravnovesje vate: Pojavijo se zaradi oslabele koordinacije med dhi, dhriti in smriti (učenje, zadrževanje in odpoklic). V tem primeru se naš um identificira s predmeti, ki jih zaznavamo preko čutil. Če želite zaspati in vaš um nenehno melje o dogodkih dneva in ob tem obnavlja občutke in čustva, ki so jih spremljali, se je nezmožen izključiti in počivati s spancem. Lahko se tudi zgodi, da vas sploh ne zaziba v spanec ali pa spite zelo lahno in nemirno in se zbudite utrujeni.

Nasveti za spalno neravnovesje vate: Izogibajte se preveliki količini čutnih dražljajev zvečer. Zmasirajte roke in stopala s toplim sezamovim oljem. Znebite se telesne napetosti. V posteljo pojdite z občutkom popolne predaje. Pustite svoje probleme. Čas spanja ni primeren za reševanje problemov. Čez dan jejte hrano, ki uravnoveša vato. Svoj urnik načrtujte tako, da boste čez dan zaužili tri tople, kuhane obroke, z največjim obrokom opoldne. Večerjo pojejte pred 19. uro zvečer, da se lahko do spanja prebavi. Pojdite v posteljo pred 22. uro zvečer, če je možno, do 21.30. To vam bo omogočilo, da izkoristite »zaspan« kapha čas noči, ki vas bo pomagal zazibati v spanec.

Pitte naj spijo v hladnejšem okolju

Spalne motnje, ki jih povzroča neravnovesje pitte: Spalne motnje pitte se pojavijo, ko nimate težav, da zaspite, vendar se po nekaj urah zjutraj zbudite in dolgo ne morete zaspati nazaj. Takšne težave imajo ljudje, ki doživljajo čustvene travme ali trpijo zaradi neravnovesij v doši pitti.

Nasveti za spalno neravnovesje pitte: Vzdržujte nekoliko nižjo temperaturo v spalnici. Raziskave kažejo, da ljudje spimo globlje v malo hladnejšem okolju. Če je soba prevroča, so nočna prebujanja pogostejša. Uporabljate hladilno mandljevo olje. Čez dan jejte več sladkega in sočnega sadja. Jejte hrano, ki pomirja pitto; ta vključuje sladke, grenke in trpke okuse. Jejte hrano sobne temperature, ne prevroče. Če ste pozno popoldne lačni in potrebujete prigrizek, si privoščite kozarec toplega bio mleka. Življenjski slog naj pomirja pitto. Eden najpomembnejših nasvetov glede spanja je, da hodite spat pred 22. uro zvečer. Večerni obrok je nujen, da pred spanjem niste lačni. Pitto pomirjajo tudi trije redni obroki čez dan, z največjim obrokom opoldne. Preskakovanje in zamujanje obrokov lahko vrže pitto iz ravnovesja. Ko telovadite, pazite, da se ne boste pregrevali in se izogibajte aktivnostim v vročini. Izbirajte hladilne športe, kot so plavanje, smučanje, pohodništvo po senčnih območjih ali nočne pohode.

Kaphe naj se zbudijo pred šesto zjutraj

Spalne motnje, ki jih povzroča neravnovesje kaphe: Spalne motnje, ki so povezane s kapho, so razvidne takrat, ko oseba spi dolgo in globoko, ampak se počuti utrujeno, ko se zbudi. Otrpel in otopel občutek se lahko nadaljuje celo čez cel dan.

Nasveti za spalno neravnovesje kaphe: Zbudite se pred 6. uro zjutraj. Spanje po zori, v času kaphe (od 6. do 10. ure) povzroča kopičenje ame (strupov) v telesnih kanalih in povzroča občutke utrujenosti in zdolgočasenosti. Če pijete kavo, poskusite zmanjšati količino. Namesto kave pijte zeleni čaj. Jejte hrano, ki pomirja kapho. To vključuje izogibanje sladicam, predvsem težkim in hladnim, kakor je sladoled. Sledite priporočenemu življenjskemu stilu, ki pomirja kapho. Živahna telovadba je ključna za ta namen. Najboljši čas za telovadbo je v času kaphe zjutraj (od 6. do 10. ure). Dihajte globoko in lahkotno - med rekreacijo in kadarkoli čez dan. Pijte ingverjev čaj. To bo spodbudilo izločanje strupov in poživilo cel sistem.