Ajurveda obravnava človeka holistično in ga glede na telesno zgradbo, značajske lastnosti, navade, itd. deli na tri tipe, imenovane doša. Za lažje razumevanje ajurvede je potrebno poznati vsaj osnovne elemente teh treh doš, s tem pa se že vsak posameznik lahko zave svojega telesnega ustroja in se pravilno obravnava.

Pet elementov (zrak, eter, voda, ogenj in zemlja) se združuje v tri osnovne energije ali principe delovanja, ki so v različnih deležih prisotni v vsem in v vsakomer. Prostor (eter) in zrak tvorita vatta došo, ogenj in voda sestavljata pitta došo, voda in zemlja pa tvorita kapha došo. Vsi ljudje imamo vse tri, toda navadno je ena od njih primarna, druga sekundarna, tretja najmanj zastopana. Tako ima vsaka oseba določen energijski vzorec, individualno kombinacijo duševnih in čustvenih lastnosti, ki gradijo njegov ali njen telesni ustroj.

Zdravje iz notranje harmonije

Glavni namen ajurvede je ohraniti zdravje pri zdravi osebi in pozdraviti bolezen pri oboleli. V Indiji je ajurveda priznana kot uradna medicina. Teorija ajurvede temelji na spoznanju, da zdravje izhaja iz notranje harmonije. Cilj ajurvede je doseči zdravje s tem, da dosežemo ravnotežje in harmonijo. Večji poudarek je na preventivi (preprečevanju) kot kurativi (zdravljenju).

V novem Ajurveda centru v portoroških hotelih LifeClass priporočajo ajurvedske tretmaje vsakomur, ki ima kakršnekoli težave z napetostjo, stresom in prekomerno utrujenostjo. Ker je ajurveda zdravilna metoda, vsakomur, ki si želi zdravljenja po tej metodi, najprej priporočajo pregled pri zdravnici ajurvede, ki svetuje o pravilni terapiji in pravilnem načinu življenja. Zaradi raznolikosti programa tega centra lahko prav vsak najde nekaj zase. Glede na to, da vsaka terapija ni primerna za vsakogar, na začetku priporočajo krajši posvet pri terapevtu ajurvede.

Aabhyangam je edinstvena individualna masaža, pri kateri gre za uravnovešanje doš kapha, vata ali pitta. Pri masaži se uporablja toplo zeliščno olje. Pri vsakem tipu človeka se izvaja drugače, prilagojeno potrebam in prevladovanju določene doše, vedno z namenom uravnavati energijo. Zaradi posebnih gibov in toplega olja je masaža abhyangam resnično raj za dušo in telo.

Globoko sproščanje

Shirodhara je prvovrstna terapija globokega sproščanja uma na ravni zavesti in podzavesti. Topel oljni curek, ki obliva čelo, natančneje, predel tretjega očesa, deluje kot zelo intenzivna terapija, ki učinkuje pri nervozi, boleznih srca in motnjah vegetativnega živčnega sistema, kjer lahko pričakujemo blaženje težav ali celo izboljšanje. Učinkovita je tudi pri visokem krvnem pritisku, nespečnosti in bioenergetski neuravnoteženosti. Oljni curek, ki teče na center našega zaznavnega doživljanja, sprošča napetosti v glavi. Po tej intenzivni terapiji zaradi globoke sproščenosti ljudje večinoma opazijo velike dobrodejne spremembe.