Poiščite svoje pravo število

Poskušajte dognati, koliko ur spanja dnevno sploh potrebujete, da se zjutraj zbudite povsem spočiti. Večina ljudi mora spati približno osem ur, toda mnogi se lahko zadovoljijo tudi s sedmimi ali šestimi.

Ne spite popoldne in ne pretiravajte ob vikendih

Mnogi ob delavnikih ne spijo dovolj, nato pa poskušajo zamujene ure nadomestiti popoldne in med vikendi. Predolgo spanje ob določenih dnevih in popoldanski dremež pa bodo le pokvarili vaš naravni ritem.

Držite se urnika

Poskušajte skoraj vsak dan spati ob približno istem času. Telo se bo namreč resnično navadilo in takoj boste zaspali, zjutraj pa se pravočasno spet zbudili. Urnika se držite tudi ob vikendih.

V postelji samo spite

Postelja naj bo namenjena izključno spanju (in romantiki), saj bo organizem vsakič, ko boste legli, pri priči prepoznal vaš namen. Na postelji torej niti ne berite niti ne posedajte, prav tako pa ne glejte televizije in ne jejte.

Zvečer ne razmišljajte več

Naučite svoje telo, da razmišlja, ko je čas za to, zvečer pa si končno malo oddahne. To lahko dosežete z različnimi tehnikami sproščanja, sicer pa pred spanjem vsako misel, ki ni prijetna, disciplinirano odrinite na stran. Lahko jo tudi zapišete in pustite za jutro.

Spalnica naj bo udobna

Vsaj spalnica naj bo v domovanju prostor, ki je urejen in v katerem ni nereda. V njej naj bo čim manj zvokov, okna naj imajo senčila, sicer pa naj ne vsebuje veliko pohištva. Kupite udobno žimnico in redno menjajte posteljnino. Temperatura prostora naj ne bo niti previsoka niti prenizka.

Izogibajte se kofeinu in sladkorju

Popoldne nehajte piti kavo in pravi čaj, odrecite pa se tudi gaziranim pijačam in sladkim prigrizkom. Kofein in sladkor vas lahko namreč naredita nemirne. Raje posezite po zelenjavi, mlečnih izdelkih in zeliščnih napitkih. Odrecite se tudi alkoholu in nikotinu.

Pred spanjem ne jejte in ne telovadite

Zadnji obrok pojejte toliko pred spanjem, da ga lahko vaš organizem prebavi in se tudi sam odpravi na počitek. Ko zaspite, morate imeti torej prazen želodec. Zato zvečer ni priporočljivo uživati hrane, ki jo mora želodec dolgo prebavljati. To je predvsem mesna in zelo začinjena hrana. Prav tako pa pred spanjem ni priporočljivo telovaditi, saj vas bo telovadba zbudila.