Mnogi začetniki so prepričani, da je lažje začeti z majhnimi akvariji kot z velikimi. Vendar pa temu ni tako. Akvarij večjih dimenzij je za vzdrževanje enostavnejši. Majhni akvariji imajo manj prostora za vodo, zato niso podobni naravnemu okolju rib. Zavedati se moramo, da moramo življenjsko okolje ribic, ki pridejo v naš dom, čim bolj približati naravnemu. Smrt ene same ribice v majhnem akvariju lahko povzroči onesnaženost veliko hitreje kot v velikem akvariju z več vode. Večji volumen vode bo bolj verjetno "zakril" vaše začetniške napakice kot majhen akvarij. Začetniki naj torej izberejo avarij s prostornino vsaj 80 litrov.

ribe.jpg

Najpogostejše napake v akvaristiki

Naslednja pogosta napaka začetnikov je, da velikokrat dajo v akvarij ribe, ki v naravnem okolju ne bivajo skupaj. Preden naši ribici kupimo družabnika, se vprašajmo, če je sploh navajena biti v družbi v svojem naravnem okolju ali je morda samotarka? Pogosta napaka je, da ne počakamo dovolj dolgo, ko zamenjamo staro vodo iz akvarija z novo, preden damo ribe nazaj v akvarij. Ne pozabimo, da ribe v naravnem okolju živijo med mnogo bakterijami in mikroorganizmi, da ne govorimo o podvodnem rastlinju in seveda živalstvu. Zato je priporočljivo, da poskusimo v sveži vodi akvarija ustvariti podobne pogoje, da za ribe ne bo predstavljala prevelikega šoka.

vesjiakvarij.jpg

Izbira akvarija

Materiali, iz katerih so akvariji, obsegajo različne vrste stekla in plastičnih mas. Priporočamo izbiro steklenega akvarija v obliki kvadra, saj je bolj odporen na praske, ki lahko nastanejo pri postavitvi ali čiščenju, poleg tega pa so predmeti in organizmi skozi stekleno posodo take oblike manj popačeni, kot se sicer rado zgodi pri plastičnih masah ali pri litem, okroglem steklu. Oblika torej igra pomembno vlogo. Bučke in plastične posode ne spadajo med akvarije in so primerne le za zasaditev rastlin. Na voljo so akvariji odprtega ali zaprtega tipa. Pri izbiri takih je treba predvideti naselitev z organizmi. Če se bojite, da bi le-ti prišli iz akvarija, se raje odločite za zaprti tip, sicer pa izberite odprtega.  V akvariju odprtega tipa, torej brez pokrova, bo izhlapevanje vode večje in po navadi je tudi gladina vode v takem akvariju nižja.

vecakvarijev.jpg

Filtriranje vode

Filtriranje akvarijske vode je nujno za ohranjanje življenja v njem. V vsakem akvariju mora potekati mehanska in biološka filtracija. Mehanska filtracija poteka skozi medije različne prepustnosti glede na velikost delcev. Zelo priročne so filtrirne gobice, ki jih lahko kupimo v večjem kosu in potem poljubno režemo, ali jih dobimo kot potrošni material pri serijskih filtrih. Biološka filtracija je najpomembnejša. Najprimernejši so porozni keramični obročki, malo manj navadni keramični obročki, tulci in pesek, še manj pa plastične kroglice. Aktivno oglje uporabljamo za odstranjevanje strupenih snovi v akvariju.

akvarijdoma.jpg

Osvetlitev akvarija

Osvetlitev je bistvenega pomena za rast rastlin in ustvarjanja učinka dneva in noči, ki je pomemben za normalno rast rastlin in obnašanje rib. Vedno izbiramo fluorescentne žarnice, ki so namenjene izključno za akvaristiko, saj imajo le-te pravi spekter svetlobe. Vedno bolj v akvaristične vode prihajajo tudi diodne LED-žarnice. Poleg kvalitetnih žarnic k osvetlitvi sodijo še odsevniki. Le-ti naj bodo kovinski in veliko toliko kot žarnica.

Ogrevanje vode

Ogrevanje akvarijske vode je nujno, če so v akvariju naseljeni tropski organizmi. Temperaturo termostata, ki je po navadi kar na grelcu, nastavimo glede na zahteve posameznih organizmov. Če hočemo nemoteno ogrevati vodo, izberemo moč grelca, ki ustreza prostornini akvarija: od 0,5 vata do 1 vat na liter. Pred vsakim posegom v akvarij svetujemo izklop grelca, saj je lahko ob morebitni okvari ogroženo naše življenje. Grelec mora biti v akvariju na pretočnem mestu in postavljen po navodilih proizvajalca. Poznamo tudi talne akvarijske grelce, vendar ti močno pospešujejo razgradnjo organskih snovi v podlagi in povzročajo gnitje korenin, zato se takim grelnim telesom raje izognimo. V akvarij moramo pritrditi tudi akvarijski termometer, s katerim odčitamo temperaturo, k »obvezni opremi« pa sodijo tše malce večje mrežice, s katerimi bote lažje polovili organizme, vedra, cevi za izčrpavanje vode, čistilni zvon za sesanje mulja…