Škodljive kemikalije v sredstvih za čiščenje

Veliko pripomočkov za čiščenje školjke vsebuje klor, amonijak in solno kislino, ki so vsi zelo korozivni, zato lahko zmanjšajo življenjsko dobo zaklopke v izplakovalnem kotličku. Klor reagira z drugimi organskimi snovmi iz okolja in ustvari nevarne spojine, kot so dioksini. Še ena kemikalija, ki jo najdemo v čistilih za školjko, je formaldehid, ki je rakotvorna snov in dokazano povzroča mutacije pri živalih.

stranisce_skodljivo.jpg

Ob raziskovanju nekaterih priljubljenih izdelkov za čiščenje stranišča bomo našli tudi druge okolju škodljive sestavine, kot so natrijev dikloroizicianurat, klorirani fenoli in triklosan.Naprave za čiščenje odplak teh kemikalij pogosto ne odstranijo.

Okolje ogroža tudi embalaža

Poleg vseh kemikalij pa ne smemo pozabiti na plastiko in embalažo izdelkov za čiščenje. Plastične obešanke, na primer, uporabimo samo enkrat, nato pa jih zavržemo. Pomnožite število odvrženih obešank z milijoni ljudi, ki jih uporabljajo, in dobili boste precejšnje število odpadkov, ki niso biološko razgradljivi.

stranisce_skodljivo1.jpg

Naravna čistila za stranišče

Obstaja veliko okolju prijaznih izdelkov, ki temeljijo na citronski (na primer olje pomarančevca) ali ocetni kislini (kis) in neposredno delujejo na bakterije. Ti izdelki se po učinkovitosti kosajo z najboljšimi umetnimi sredstvi za čiščenje. Pri okolju prijaznih čistilih obstaja večja verjetnost, da bodo proizvajalci navedli seznam sestavin, saj želijo ustreči tudi najbolj ekološko zahtevnim kupcem. Pred nakupom torej preverite nalepko na »zelenem« sredstvu za čiščenje in raziščite sestavine na internetu. Če je oznaka nejasna, pokličite podjetje in prosite za pojasnilo. Poiščite izdelke, ki uporabljajo embalažo iz recikliranih materialov.

Okolju prijazno čiščenje straniščne školjke

Eden najboljših načinov za ohranjanje čistoče straniščne školjke je, da se lotite drgnjenja. Redna uporaba straniščne ščetke pomaga preprečiti kopičenje umazanije in območij za razmnoževanje bakterij. Enkrat tedensko potresite sodo bikarbono v školjko in podrgnite s ščetko. Soda bikarbona deluje kot polirno sredstvo, vendar ne poškoduje porcelana.

stranisce_woman_cleaner2.jpg

Proti madežem v školjko potresite sodo bikarbono, ki jo nato poškropite s kisom. Mešanico pustite delovati nekaj časa, nato pa uporabite straniščno ščetko. Ta metoda bo odstranila tudi morebitne neprijetne vonjave.