Rok za izboljšanje ponudb za nakup Fotone se je iztekel včeraj. V svetu ugledni proizvajalec dentalnih laserjev se prodaja že dve leti, pred meseci pa je vlada Fotono uvrstila na seznam državnih podjetij, ki so naprodaj. Poleg finančnega sklada Alpe Adria Balkan Fund, ki ima sedež v Gibraltarju, se za nakup družbe zanima ameriško podjetje Technology4Medicine. To podjetje je ustanovil nekdanji direktor družbe Biolase Technology Jeffrey Jones, ki se tudi ukvarja s proizvodnjo dentalnih laserjev.

Ali je kateri od obeh ponudnikov zvišal ponudbo in ali lahko v kratkem pričakujemo zaključek prodajnega postopka, včeraj še ni bilo znano. Vsaj predsednik uprave Fotone Matjaž Lukač pa bi si želel, da bi bilo tako. Natančneje, Lukač si želi, da bi družbo prevzel Technology4Medicine, svoje stališče pa je tik pred koncem prodaje začel izražati celo javno. Takšno vedenje poznavalci razmer označujejo kot nedopustno in še zdaleč ne koristi prodajnemu postopku. Za komentar o Lukačevih izjavah smo želeli vprašati Metko Kandrič, direktorico podjetja PDP, 70-odstotnega lastnika Fotone, vendar je bila nedosegljiva.

Že dve leti se omenja, da bi država od prodaje Fotone lahko iztržila okoli 20 milijonov evrov kupnine. Pri tem velja poudariti, da gre za izredno perspektivno podjetje. V prvih osmih mesecih so se prihodki od prodaje zvišali za dobrih 40 odstotkov. Veliko zaslug pri pospešku razvoja Fotone ima nedavno razvit ginekološki laser, ki se med drugim uporablja za zdravljenje inkontinence in vaginalno relaksacijo. Po najnovejših informacijah pa bi se lahko družba, tako kot v preteklosti, ponovno začela ukvarjati z vojaškim programom. Gre za sodelovanje z izraelskim podjetjem pri obnovi sovjetskih tankov T-72 za Vietnam. Če bo do posla prišlo, bi lahko družba iz tega naslova v prihodnjih petih letih dosegla okoli 15 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Lukač je bil včeraj nedosegljiv za komentar. sm