Da se Plešeja vse bolj ceni v Ironman karavani priča dejstvo, da so ga organizatorji triatlona v Kalmarju povabili na novinarsko konferenco favoritov tekmovanja. Da pričakovanja niso bila neupravičena, se je pokazalo že po plavanju, ki mu je uspelo zelo dobro in je po 3,8 kilometrski preizkušnji za vodilnim zaostajal zgolj 4 minute.

Kolesarski del proge je z močnim bočnim vetrom tekmovalcem predstavljal pravi pekel, kar sta izkoristila predvsem vodilni Pedro Gomes in Karl-Johan Danielsson, ki je kolesarski del končal na drugem mestu. Kot izjemen kolesar se je v razmerah dobro znašel tudi Pleše, ki je s konstantno hitro vožnjo pridobival na času v primerjavi z ostalimi tekmovalci, z izjemo vodilnih dveh.

Na 42-kilometrski tek je Pleše prišel na sedmem mestu, relativno svež pa ga je začel izjemno hitro. Po prvih 21 kilometrov, ki jih je odtekel odlično ter se z vsakim kilometrom bližal Gomesu, je že prišel do drugega mesta, kjer je vztrajal do konca preizkušnje ter se veselil največjega uspeha kariere. Po drugem mestu v Kalmarju in tretjem mestu v Celovcu mu sedaj manjka zgolj še prva stopnička na tekmah Ironman. Ali se je David Pleše uvrstil na svetovno prvenstvo na Havajih, bo znano v naslednjih dneh po preračunu točk na svetovni lestvici.