Že tri leta je minilo, odkar je v okviru društva Kralji ulice zaživela še posredovalnica rabljenih predmetov Stara roba, nova raba. Majhen prostor za vogalom Poljanske ceste je v tem času zaradi množice podarjenih stvari postal že precej utesnjen in skupaj s stvarmi je rasla tudi želja po širitvi. Najprej so pomislili na sosednji prostor, ki je prazen že ves čas delovanja posredovalnice, brez najemnika pa je bil tudi že nekaj let prej. Začeli so prepričevati ljubljansko mestno občino, da jim ga odda, in po enem letu jim je končno uspelo – za nekoliko zmanjšano najemnino. Včeraj so tako tretji rojstni dan tega nekakšnega socialnega podjetja proslavili prav z uradnim odprtjem dodatnega prostora.

»Bolj se da dihati,« je pokomentirala ena od radovednih strank, ko je vstopila skozi nova steklena vrata v svetel prostor, kjer vsak izdelek pride do izraza. »Enemu odveč, drugemu všeč,« je že vseskozi njihov slogan. V desnem delu trgovinice, združenim s prejšnjim prostorom, so uredili kotiček za knjige, kotiček za slike, kotiček za starine in kotiček za vintage oblačila.

»Začeli smo s pomočjo sredstev iz evropskega socialnega sklada, zdaj pa funkcioniramo povsem sami,« je vesela pobudnica projekta Luna Jurančič Šribar. Upa, da jim bo uspelo obdržati vsaj tri zaposlene, ki imajo izkušnjo brezdomstva, računa pa tudi na to, da bi lahko čez čas odprli še kakšno delovno mesto.

»Posredovalnico smo vzeli za svojo. Pogosto ostanemo še kakšno urico več, ne gre za tipično službo, smo že kot nekakšna družina,« pa pripoveduje Jože Štefančič, ki je postopoma prišel do polne zaposlitve. Neutrudno pospravlja, pripravlja in je takoj na uslugo, prepleskal je tudi nov prostor. Ljudje prinesejo vedno več, ogromno knjig, spominkov in slik, kličejo nas iz vse Slovenije, naj pridemo, pravi in ob tem opozarja, da sprejemajo samo stvari, ki so uporabne še za koga.