Kakšno Slovenijo pričakujete?

Če bo igrala enako kot proti Bosni in Hercegovini, nam bo težko. Predvsem kar zadeva tehnične elemente, je bila Slovenija na tej tekmi zelo dobra. Slovenci so imeli precej priložnosti, a so bili neorganizirani pri branjenju, kar je morda njihova slabost. Vse reprezentance iz bivše skupne države Jugoslavije imajo dobro tehnično podkovane igralce. Vedno je težko igrati proti Sloveniji, Hrvaški ali denimo Črni gori.

Ste se pripravljali na slovensko obrambo s tremi ali štirimi branilci?

V torek smo podrobno analizirali vse slovenske nogometaše. Dobro vemo, kako bo Slovenija delovala, če bo igrala s tremi branilci, in kako, če bodo štirje branilci. Analizo je bilo težko pripraviti, saj je Srečko Katanec vodil Slovenijo le na eni tekmi. Dobro vemo, kako bomo igrali mi, saj naše taktike ne prilagajamo tekmecu. Vemo, da imate dobrega napadalca, ki igra za PSV (Tim Matavž, op. p.), ter dobre bočne igralce, ki bodo veliko napadali, če bo Slovenija igrala s tremi branilci.

Slovenija je imela vedno težave proti reprezentancam iz severne Evrope.

Ekipe s severa so znane po dobri moštveni organiziranosti, saj vsi v moštvu delajo za skupno dobro. To je naša največja vrlina, ki je že tradicionalna. Imate pa vi zato več tehnike in znanja.

Ste se odločili, kdo bo začel tekmo?

Bolj ali manj. Ogrodje ekipe je znano, toda pred pomembni tekmami vedno obstajajo določeni dvomi. Imamo še nekaj treningov, ko bomo videli napredek tistih igralcev, ki v zadnjem obdobju niso veliko igrali. Zadnja odločitev bo padla jutri, a že zdaj imam oblikovano začetno enajsterico. Vsi, ki so tukaj, so zdravi. Tri igralce imamo suspendirane, kar pa se v nogometu dogaja.

Zakaj ste se odločili, da prevzamete Islandijo?

Ko se trenerji odločamo za prevzem dela, ni toliko pomembna zgodovina kot dejstvo, kakšna prihodnost čaka določeno moštvo. Jasno je, da Islandija nikoli ne bo najboljša na svetu. Zame je pomembno, da lahko delam po svoji filozofiji. V Islandiji je nekaj zelo zanimivih igralcev, ki so nastopili na evropskem prvenstvu do 21. leta, kar me je pritegnilo. Prav nič nisem razočaran, da sem sprejel ta izziv. O islandskem nogometu sem vedel veliko, saj severne države medsebojno sodelujemo. Skoraj vsako leto imamo konference, kjer izmenjavamo poglede in se učimo drug od drugega.

Kako bi ocenili Islandijo, če jo primerjate s Švedsko?

Islandija je manjša država, zato nima takšnega nabora kot Švedska. Toda trenutna islandska reprezentanca je precej enakovredna Švedski, če zanjo ne bi igral Zlatan Ibrahimović. Imamo nekaj zelo dobro tehnično podkovanih igralcev. Lani smo s Švedsko igrali prijateljsko tekmo, na kateri smo izgubili z 2:3. S to mlado ekipo smo vedno bližje najboljšim, v zadnjih štirinajstih mesecih, odkar sem poleg, pa je zelo napredovala.