Poleg Šveda Fredrika Lindstroma, ki je najbolj zapretil na Holmenkollnu, bodo Faku najbolj nevarni Dmitri Mališko, Evgenij Ustjugov in Anton Šipulin. Rusi torej. Šved zaostaja za 58 točk, kar je le dve točki manj, kot je bera ene zmage, a se ne zdi posebej nevaren. Rusi pa zaostajajo 80 točk in več, vendar so ostra grožnja za dosežek, ki bi Faku zelo veliko pomenil. Sicer tudi deseto mesto denimo prinaša 31 točk, 16., kot je bila druga najboljša Fakova uvrstitev v Oslu, pa 25 točk. Teoretično, če bi nizal vsaj uvrstitve blizu deseterice in če kateri od Rusov ne bi blestel zapovrstjo, bo Jakov v vitrino s kolajnami lahko pristavil še kaj kristalnega.

Kako pomembne so zadnje tekme za ruski biatlon, ki je eden njihovih najbolj prestižnih zimskih športov, kaže odločitev vodstva reprezentance s šefom, Nemcem Wolfgangom Pihlerjem in glavnim serviserjem Ganluco Marcolinijem, nekdanjim serviserjem Petre Majdič, da najboljši po svetovnem prvenstvu na Češkem, kjer je le Šipulin osvojil srebro in bron, izpustijo tekme v Oslu. Kako bo to vplivalo nanje, je težko oceniti. A že samo to, da je karavana svetovnega pokala v ponedeljek iz Osla na terene nad črnomorskim letoviščem potovala skoraj ves dan, pove veliko. Vse reprezentance, verjetno pa ne tudi domača, se ubadajo tudi z zahtevno logistiko. Organizatorji vse, tudi varnost, jemljejo kot generalko za veliko tekmo čez manj kot leto dni. Še najmanj pomembno je, da biatlonke in biatlonci ne morejo spati z orožjem v sobi. Blizu tekaško-biatlonskega središča Laura namreč lahko biva le 280 ljudi, zato so del reprezentanc morali naseliti tudi v hotelih v dolini. To ima še največji vpliv zaradi aklimatizacije na nadmorsko višino 1450 metrov, na kateri bodo tekme. Vsaj Jakov, kot tudi Teja Gregorin, ki je pokazala najvišji nivo forme že v Oslu z uvrstitvami med deseterico, z veliko nadmorsko višino nimata težav. V Antholzu, ki slovi kot najvišje biatlonsko prizorišče, je bil Fak dvakrat na stopničkah, kot tudi na nižji Pokljuki in Hochfilznu. Seveda vsi, ki so že občutili olimpijsko prizorišče, opozarjajo na specifične vremenske pogoje, ki so še posebej zahtevni za serviserje. Nanje so opozarjale že slovenske tekačice.

Pomembno bo tudi nihanje forme. Trener Uroš Velepec je namreč načrtno dvigal raven skozi ciklus tekem v decembru in januarju. Skromnejše na prvem prizorišču (Ostersund, Oberhof), potem je vedno prišlo do izbruha uspehov. Tako se je odločil tudi za marčevski ciklus. V Oslu se je to že odražalo. »Moja največja naloga bo seveda narediti dober rezultat. Prav tako pa bo pomembno nabiranje informacij in občutkov, ki bodo potem ključni v pripravi na olimpijske igre,« se nastopov in tudi bivanja v Krasnaji Poljani zaveda Jakov Fak.