Cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče živali, v Sloveniji ne bo več, prav tako ne obrednega klanja brez poprejšnjega omamljanja. Register mačk in njihovo čipiranje tudi v prihodnje ne bosta zakonsko predpisana, občine bodo lahko uvedle posebno komunalno takso (največ 12,5 evra na leto na lastnika nepremičnine, ki je zavezanec za plačilo zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov) in z njo financirale skrb za zapuščene živali, o tem, ali bi v naši državi prepovedali tudi rejo in ubijanje živali za krzno, pa bodo poslanci in pristojni na kmetijsko-okoljskem ministrstvu še razmislili. Takšne so odločitve parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, ki je sprejel novelo zakona o zaščiti živali in izglasoval številna dopolnila k njej.

Eno od njih se nanaša na gostovanje cirkusov v Sloveniji. Poslanska skupina Pozitivne Slovenije je na pobudo nevladnih organizacij vložila dopolnilo, po katerem bo pri nas poslej prepovedana uporaba živali prostoživečih živalskih vrst za nastopanje ali prikazovanje v cirkusih, saj je doživelo podporo vseh članov odbora. »To je ena najbolj skrajnih oblik zlorabe živali,« je predlog za prepoved nastopanja živali v cirkusih utemeljila borka za zaščito živali Jadranka Juras. Ne bo pa ta prepoved veljala za razstave živali in za dresurne nastope lipicancev.

Nočejo krzna

Opozicija je na pobudo veganske iniciative vložila tudi dopolnilo, s katerim bi v Sloveniji prepovedali rejo in ubijanje živali za krzno. V podporo temu predlogu so predstavniki iniciative v državni zbor prinesli več kot šest tisoč podpisov državljanov, a niti koalicijskih poslancev niti kmetijskega ministrstva niso uspeli prepričati, da bi podprli takšno prepoved, so pa obljubili, da bodo do tretjega branja zakona o tem temeljito razmislili. Poslanec SD Dejan Židan je v zvezi s tem dejal: »Ljudje ne smejo biti lačni, zato razumemo, da se ubijajo tudi klavne živali. Toda ko govorimo o kožuharjih, govorimo o gospodarski dejavnosti, ki je v Sloveniji ni, saj imamo za rejo kožuharjev vpisano le eno gospodarstvo. Raje si oblecimo puhovko namesto krzna,« je pozval Židan, a pozabil, da je tudi za puh potrebno zrediti in ubiti žival.

V Sloveniji so velik problem tudi potepuške mačke, ki jih je po besedah Boruta Zemljiča, predsednika Veterinarske zbornice Slovenije, nedoločljivo velika populacija in so nevarne za ljudi, saj prenašajo številne bolezni. A kljub temu predlog, da bi z zakonom predpisali obvezen register in čipiranje mačk, ni dobil dovolj glasov, ker takšnega določila po mnenju koalicijskih poslancev v praksi ne bi bilo mogoče izvajati.

»Slovenija ni ameriški protektorat«

Prepoved obrednega klanja brez omamljanja ostaja v noveli zakona o zaščiti živali, četudi je poslanec največje koalicijske stranke SDS Robert Hrovat vložil dopolnilo, da se obredno klanje brez omamljanja izjemoma dovoli (tako je tudi v veljavnem zakonu). Hrovat je dopolnilo vložil na pobudo židovske in muslimanske skupnosti, ki živita v Sloveniji, po naših informacijah je to zahteval celo premier Janez Janša. Dopolnilo je podprlo sedem članov, osem mu jih je nasprotovalo. Tamara Vonta iz Pozitivne Slovenije je ob tem ocenila: »Gre za duhovni preporod SDS. Upam, da ne nasprotujete več niti gradnji džamije.«

Tajnik muslimanske skupnosti Edin Kumalić je poslance opozoril, da jim bodo s prepovedjo obrednega klanja brez omamljanja kratili pravico do verske svobode, zato je že napovedal ustavno presojo takšnega zakona. Obrednemu klanju brez omamljanja pa ostro nasprotuje Dejan Židan. K temu ga je dodatno podžgal dopis, ki ga je muslimanska verska skupnost poslala v državni zbor in v njem med drugim zapisala, da so z namero Slovenije, da prepove klanje brez omamljanja, seznanili tudi ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. »Če mislite, da je Slovenija ameriški protektorat, vam zagotavljam, da to ni,« je bil ogorčen Židan.