Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste dobili na obisk prijatelje, ki so vas presenetili s steklenico dobrega rdečega, belega ali penečega vina, vi pa ste pogledali na police in presenečeno ugotovili, da sicer imate dovolj kozarcev, ki pa niso iste vrste. In čeprav vam družba najbrž sploh ni zamerila, ste vseeno poskrbeli za to, da so kozarci za vino našli svoje mesto na vašem prihodnjem nakupovalnem seznamu.

Kozarec je veliko več kot le pripomoček za pitje

Kozarec je sredstvo, je medij, ki omogoča vinu, da pride do izraza. Vidnejši svetovni vinarji bi vam celo zatrdili, da so lahko velika vina, kljub večtisočletni tradiciji pridelave in uživanja, prišla do prave veljave šele konec 17. in v začetku 18. stoletja, ko so izdelali kolikor toliko primerne kozarce za pokušanje vin. Vinski kozarci so se pojavili v 17. stoletju, steklenice, podobne današnjim, pa šele v prvi polovici 18. stoletja. Okoli leta 1750 so bogataši že občudovali vina v kozarcih iz češkega in beneškega kristala.

Italijanski kristal še danes velja za enega izmed najbolj kvalitetnih na svetu in kolekcija Aliseo proizvajalca RCR vsekakor spada v ta razred. Kolekcija je prefinjenih linij, izdelana iz visokokakovostnega svinčevega kristala, ki poskrbi za čvrstost, odpornost in popolno prosojnost stekla z briljantnim leskom. Le v kozarcu iz čistega in tankega stekla je namreč mogoče doživeti žlahtnost in kakovost najboljših vin. V takšnem kozarcu se sprosti bogata vinska vsebina in pride do izraza barva te žlahtne pijače.

Pomembni tudi oblika in njegova velikost

Za popolno občutenje arome in okusa posameznega vina pa sta, poleg dotika roba kvalitetnega kristalnega kozarca z ustnicami, pomembni še oblika kozarca in njegova velikost. Vinske arome, vinske vonje lahko intenzivneje doživimo, če je kozarec pravilno, funkcionalno oblikovan glede na vrsto in zrelost vina. Kolekcija Aliseo je tako popolna za vaš dom, saj jo sestavljajo elegantni, popolnoma uravnoteženi kozarci za belo, rdeče in peneče vino, kozarec za vodo ter karafa za vino.

Belo vino zahteva kozarec z višjo čašo, da vonjave opravijo daljšo pot in dlje časa ostanejo v njem, k čemur pripomore zožena odprtina. Pecelj je daljši, droben, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino. Kozarec za rdeče vino je drugačne oblike kot za belo vino. Mehko zaobljene stene čaše brez robov ustrezajo žlahtno zrelim rdečim vinom. Kozarec za peneče vino je visok, ozek, z dolgim pecljem in ima na dnu raskavo točko, ki poskrbi za to, da se mehurčki pospešeno sproščajo. Kozarec za vodo je nizek, brez peclja, vendar pa z vsemi značilnostmi vinskega kozarca. Je prozoren, iz tankega stekla in eleganten. To vrhunsko kristalno kolekcijo modernega italijanskega dizajna lepo zaokroži karafa za vino, ki predvsem starejša vina in vina, ki so dlje časa v steklenici, odpre, poskrbi za njihovo živahnost in hkrati čistost vonja in okusa.

promocijsko besedilo