"Tako proti Bahrajnu kot na turnirju v Švici je rezultat seveda pomemben, saj gre za državno reprezentanco, z ugledom katere se nihče ne sme igrati. Zato bomo tudi v Švici šli na vsaki tekmi na zmago, a prav tako pomembno je tudi to, da fantje dobijo priložnost, da izgubijo velike oči, in spoznajo, da lahko igrajo in tudi premagajo tiste igralce in reprezentance, ki jih sicer gledajo le na televizijskih zaslonih," je prvo reprezentančno akcijo v novem letu 2011 komentiral selektor Boris Denič. Med njegovimi 18 izbranci je kar tretjina debitantov (Črt Abrahamsberg, Matej Flajs, Simon Razgor, Dean Bombač, Jure Sušin, Matevž Čemas - ta je zamenjal Klemna Cehteta, ki ima poškodovano stegensko mišico), za katere je bila premiera proti Bahrajnu le ogrevanje za tri zelo težke tekme v Švici.

Čeprav bo Bahrajn nastopil na bližnjem svetovnem prvenstvu (reprezentanca, ki jo vodi danski trener Ulrik Kiraly, bo nastopila v skupini A, imenovani skupina smrti, v kateri so še Egipt, Tunizija, Francija, Nemčija in Španija), je bil "mala malica" za oslabljene in pomlajene Slovence, ki bodo uro resnice (beri: tri ure resnice) doživeli od danes do nedelje v Winterthurju. V Deničevi četi je rekorder po številu nastopov (34) komaj 23-letni Sebastian Skube, član Cimosa iz Kopra, ki je v odsotnosti Uroša Zormana prevzel tudi kapetanski trak. "Počaščen sem in vesel, da mi je strokovno vodstvo zaupalo tako pomembno vlogo, čeprav zgolj začasno. Vzdušje v reprezentanci je pravo, igralci pa smo se v nekaj dnevih skupnih priprav med seboj dobro spoznali in ujeli. Poleg tega smo vsi željni dokazovanja, zato gremo na polno tako na tekmah kot na treningih," je povedal Sebastian Skube o moštvu, v katerem je najstarejši Saša Barišić (28 let), najmlajša pa Jure Dolenec in Matej Flajs (21 let).

Prvi dan turnirja "Yellow Cup" se bodo Slovenci pomerili z gostitelji, ki so prav tako ostali brez nastopa na letošnjem SP: v dodatnih kvalifikacijah junija lani so izgubili obe tekmi proti Danski s skupnim izidom 56:66. Nato čakata slovenske rokometaše tekmi z reprezentancama, ki bosta med 24 udeleženkami tekmovanja, ki ga bo od 13. do 31. januarja gostila Švedska. Najprej bo njihov nasprotnik Romunija (na SP bo igrala v skupini C s Hrvaško, Dansko, Srbijo, Alžirijo in Avstralijo), zadnji dan turnirja pa še Švedska (v skupini B z Islandijo, Madžarsko, Japonsko, Brazilijo in Avstrijo). "Tekme v Švici proti močnim nasprotnikom bodo za mlade in neizkušene igralce odlična priložnost, da sebi in drugim pokažejo in dokažejo svojo kakovost. Kot selektor jim bom dal priložnost za dokazovanje, zgolj od njih pa je odvisno, ali jo bodo tudi izkoristili," je napovedal Denič in dodal: "Če bi imeli takšne reprezentančne priprave večkrat na leto, poleg tega pa še nekoč tradicionalne ponedeljkove treninge, bi to pomenilo zelo velik napredek." Za Deniča ima večina med 18 igralci trenutno status B-reprezentantov, čeprav druga selekcija izbrane vrste Slovenije zaenkrat še ni zaživela, to pa naj bi se zgodilo v kratkem.