Otoški derbiji so vedno zanimivi in prežeti s čustvi, angleške ekipe pa so praviloma v prednosti pred škotskimi. Razprave o tem, če plišasti medvedki lahko presenetijo rdeče vrage, je zasenčil Wayne Rooney. Ko se je družil s prostitutko med ženino nosečnostjo, je ustvaril gradivo za eno od neštetih škandaloznih zgodb, ki polnijo angleške tabloide. Na pleča ni prevzel le zgražanja javnosti in besa žene Coleen, ampak tudi jezo trenerja Alexa Fergusona, kar pa nikakor ni priporočljivo. To so (praviloma zaradi nogometnih tem) občutili številni zvezdniki Manchestra Uniteda, ki so morali oditi, ko so se zagozdili v klobčič Fergusonove nejevolje. Sir Alex je prvega zvezdnika prezrl na tekmi z Evertonom minuli konec tedna. Uradna razlaga je bila, da ga je hotel obvarovati pred žvižgi navijačev nekdanjega Rooneyjevega kluba, realnejša pa, da ga je kaznoval zaradi škandala, ki je načel napadalčevo osredotočenost na nogomet, česar Ferguson ne trpi. Rooney naj bi šefa prosil, naj ga v postavo uvrsti za današnjo tekmo s škotskimi prvaki, potem ko mu je Ferguson zabičal, naj si ne privošči več škandalov, ki bi lahko negativno vplivali na njegovo nogometno kariero. Želja je bila uslišana, kajti Rooney naj bi danes zagotovo igral, tako kot Rio Ferdinand, ki se vrača po poškodbi.

Sicer pa bo tekma postregla tudi z nekaterimi vezmi, ki jih med otoškimi tekmeci ne manjka. Vezist Manchestra Uniteda, Škot Darren Flatcher, se bo srečal s svojim nekdanjim selektorjem Walterjem Smithom, ki je po koncu te sezone napovedal odhod v pokoj. "Walter Smith spada med največje trenerje v škotski nogometni zgodovini. Lahko ga primerjamo z Alexom Fergusonom. Prekmalu se je odločil za slovo. Čeprav je velik strokovnjak, sem prepričan, da bomo igrali po pričakovanjih in sezono v ligi prvakov začeli z zmago," je dejal Fletcher, medtem ko branilec rdečih vragov Jonny Evans soigralce opozarja na vezista Stevena Davisa, soigralca iz reprezentance Severne Irske, ki ga dobro poznajo tudi slovenski nogometaši.

Nepričakovano so težave obdale Camp Nou. Barcelona se bo po klofuti, ki ji jo je prilepil Hercules, skušala pobrati na tekmi proti Panathinaikosu. "Ne smete živeti v preteklosti," je trener Pep Guardiola zabrusil nogometašem, David Villa pa je zagotovil: "Na tekmi proti Panathinaikosu bomo popravili spodrsljaj, Hercules pa bo šel v pozabo. Pristop je bil takšen, kot mora biti, toda danes ni slabih tekmecev, zato lahko preseneti vsaka ekipa, če ima dober dan."

V še precej težjem položaju sta Lyon in Schalke, današnja tekmeca, ki sta med prestopnim rokom z Yoannom Gorcuffom (Lyon) in Raulom, Klaasom-Janom Huntelaarjem ter Christophom Metzelderjem (vsi Schalke) poskrbela za odmevne okrepitve. Lyon je po petih krogih francoske lige s petimi točkami le 16., Schalke pa je po treh krogih še brez točke na predzadnjem mestu bundeslige. "Ne pričakujete, da bom ekipi obrnil hrbet. Prej si jaz zaslužim kritiko kot nogometaši. Sicer pa je pomembnejši dober začetek v ligi prvakov kot v državnem prvenstvu," navijače miri predsednik Lyona Jean-Michel Aulas. Miru si želi tudi trener Schalkeja Felix Magath: "Ne smemo zaiti v paniko. Imamo vse možnosti za uspešen začetek lige prvakov," je dejal.

V videu si za ogrevanje oglejte najlepših 10 zadetkov prejšnje sezone: