Priimek Steinhauser povprečnemu poznavalcu kolesarske zgodovine ne pove kaj dosti, razen če se spozna tudi na dekliške priimke žena slavnih kolesarjev. Že res, da je bil Tobias Steinhauser, oče zmagovalca 17. etape 107. kolesarske dirke po Italiji Georga Steinhauserja, tudi profesionalni kolesar in je tekmoval na Giru, njegovo ne ime ne pomeni veliko. Povsem drugače pa je, ko se v javnosti pojavi ime Jan Ullrich. Nemški kolesarski as je bil hude bitke z Lancom Armstrongom v enem najbolj črnih obdobjih kolesarstva zaradi dopinga. Za grešnika se je izkazal tudi tedanji nemški nacionalni junak, ki je na znamenitem Touru sicer slavil leta 1997. Slavni Nemec je sicer leta 2006 tudi sam dobil etapo na Giru, ko je bil najboljši na kronometru, sicer pa na največji dirki v Italiji ni veliko nastopal ter ni nikoli zmagal.

Ullrich je po hudih obtožbah zaradi goljufij zapadel v hudo življenjsko krizo, v zadnjih treh letih pa se počasi postavlja na noge. Ko je njegov nečak danes slavil prvo profesionalno zmago v karieri, je imel Jan Ullrich zagotovo polepšan sredin popoldan in večer. Jan Ullrich je bil do leta 2019 poročen s Sarah Steinhauser, sestro Tobiasa, ki je oče novega junaka Gira.

Bal se je le Pogačarja

Sedemnajsta etapa od Selve do vrha prelaza Brocon (159 km) je vsebovala pet kategoriziranih vzponov. Začela se je zelo eksplozivno, saj je prelaz Sella, po današnji izločitvti prelaza Umbrail, je Sella z 2240 metri predstavljal najvišjo točko letošnjega Gira (Cima Coppi), V fotofinišu je trenutek slave pripadel mlademu Italijanu in navijaču Tadeja Pogačarja, Giuliu Pellizzariju. Nato se je na etapi z več kot 4000 višinskimi metri začel boj za etapno zmago.

Že ob prvem poskusu pobega, je bil zraven Nemec Georg Steinhauser, a so bili ubežniki že veliko pred ciljno črto, saj so v glavnini številne ekipe ime svoje taktične zamisli. Ko se je stanje umirilo, je 22-letni Nemec iz dežele Allgaü na Bavarskem napadel ponovno. 34,3 kilometer do cilja, sredi prvega vzpenjanja na prelaz Brocon, Nemcu ni sledil nihče več. Ko so se kolesarji drugič vzpenjali na znani prelaz, mu ni bil kos niti mož v rožnati majici, ki se je znova otresel ostalih kapetanov. »Po radijskih povezavah sem bil pozoren le na Pogačarja. Ko je napadel, sem bil za trenutek nervozen, a ker je bilo do cilja le še dva kilometra in sem imel dve minuti prednosti, sem vedel, da mi bo uspelo,« je Georg Steinhauser dejal, da v zaključnih kilometrih ni razmišljal o svojem očetu ali stricu, temveč le slovenskemu asu, ki bi mu lahko ogrozil prvo zmago v karieri.

Upa, da je to začetek nečesa velikega

Zanesljivi nosilec rožnate majice vodilnega kolesarja na dirki po Italiji, je po etapi priznal, da Nemca nikoli ni nameraval ogroziti. »Ko sem se odpeljal, sem vedel, da je Steinhauser predaleč. Že večkrat je pokazal, kako dober kolesar je in nisem razmišljal o novi etapni zmagi,« je Tadej Pogačar priznal, da je bil Tadej Pogačar tokrat premočan in ni imel načrta o šesti etapi na tej italijanski pentlji ter tretji zapored.

»Za menoj je izjemna dirka po Italiji. Že v osmi etapi sem se počutil izjemno, nato je sledila kraljeva etapa, kjer sem bil tretji (op. a. sanje mu je sprva uničil Pogačar), je bilo zame dovolj. Danes zjutraj pa sem že ob prihodu na start čutil, da lahko zmagam. Čeprav je bil pobeg enkrat vmes že nevtraliziran, sem sam sebi rekel, da moram poskusiti še enkrat,« je pot do prve zmage profesionalne zmage v karieri opisal Nemec, ki ima kolesarstvo položeno v zibelko. »Upam, da je to začetek nekaj velikega,« se sovje krvi zaveda tudi sam. Zanimivost pri vsem skupaj je bila ta, da je ravno danes njegov oče Tobias etapo spremljal iz studia nemške podružnice televizije Eurosport, kjer ni mogel skriti svojih čustev ponosa.

Pogačar si želi zmage Molana

Tadej Pogačar je v »boju« za skupno zmago tekmecem znova odščipnil 24 sekund (18 na cesti in šest bonifikacijskih). Skupno ima že sedem minut in 42 sekund prednosti pred Danielom Martinezom. Jutri kolesarje v Italiji čaka lažji dan, saj je na sporedu povsem ravninska etapa od Fiere di Primiera do Padove. »Vesel sem, da sledi lažji dan,« kljub veliki prednosti ostaja zbran slovenski šampion na čelu Gira.

​»Predvsem pa si želim videti, kaj lahko prikaže Juan Sebastián Molano, ki je ta čas v odlični formi,« je še nekoliko pritiska vrgel na svojega moštvenega kolega, ki je vrhunski v zaključku sprinterjev. Za njegov napad na etapno zmago je pripravljen pomagati tudi Pogačar sam. Preostala Slovenca na Giru, Domen Novak in Jan Tratnik, sta varčevala z močmi in sta bila v drugi polovici uvrščenih.