Slovenska izbrana vrsta je včeraj popoldne s posebnim letalom iz Maribora dopotovala v Beograd. Sinoči je opravila edini trening v prestolnici Srbije, kjer jo proti favoritu kvalifikacijske skupine čaka pravi preizkus, kakšne so možnosti v boju za nastop na zaključnem turnirju leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Težav s poškodbami ni, za nastop kandidira vseh 22 igralcev, začetno enajsterico pa bo slovenski strokovni štab že po tradiciji določil v dopoldanskih urah pred tekmo.

"Pri pravem športniku poraz in zmaga ne gresta takoj v pozabo. Tekme si sledijo tako hitro, da ni časa za objokovanje. Zelo sem zadovoljen z reakcijo fantov po petkovi tekmi. Sami smo dovolj samokritični, čeprav tega nekateri ne verjamejo, da vemo, kaj je bilo narobe. Vsake oči imajo svojega malarja. Tudi ob zmagah so slabe stvari v igri, tako kot so ob porazih dobre. Voljni moment je bil na visoki ravni. Minule dni smo trdo delali, da bomo prikazali igro na višji ravni. Po porazu na prvi tekmi je pritisk malo večji. Mi na gostovanju v Beogradu lahko le pridobimo. Osnovni načrt je, da prikažemo kakovostno igro. Tekmeca spoštujemo, a imamo svoje želje. V Beograd nismo prišli mahat z belo zastavo," je bil na včerajšnji tiskovni konferenci v rdeče obarvanih prostorih Crvene zvezde na stadionu Marakana, ki ga na marsikaterem koncu načenja zob časa, resen slovenski selektor Matjaž Kek, ki je očitno mobiliziral vse sile v zbranost in odločnost pred drevišnjo tekmo.

Slovenija se bolje znajde v položaju, ko ni v vlogi favorita, kot je bila proti Severni Irski, ki je na lestvici Fife 30 mest nižje. Med drevišnjima tekmecema je le šest mest razlike, vloga favorita pa pripada Srbom. "To je ekipa tako eminentnih igralcev, ki jih vodi velik trener, da bi bilo nespoštljivo do ostalih nogometašev, če bi tukaj omenjal in izpostavljal posameznike. Na vsaki tekmi želimo pozitiven rezultat. S takšnim namenom smo šli na Wembley v London, enak je zdaj na Marakani, ki je balkanski Wembley. Za nogometaše je privilegij in vzpodbuda igrati takšno tekmo na stadionu, ki je znan po svojem vzdušju," je v kleni slovenščini odgovarjal Kek tudi ob vprašanjih v srbščini. Na Marakani še ni nastopil kot igralec (na začetku igralske kariere je kot obetaven nogometaš imel ponudbo, da iz Maribora prestopi v Crveno zvezdo, a se je odločil za sosednjo Avstrijo) ali trener, je pa kot trener vodil klub na stadionu Partizana na sosednjem hribu.

Slovenski selektor je napovedal, da se Slovenija ne bo branila, ampak bo skušala žogo čim dlje zadržati v svojih nogah ter biti nevarna za gol. "Za nas bi bil samomor, če bi pobudo prepustili nasprotniku. Imamo obveznost do tistih, ki iz Slovenije prihajajo na tekmo. Navijači so naš zaščitni znak in velik psihološki plus. Upam, da v Beograd ne prihajajo le zaradi splavov in čevapčičev, ampak z namenom podpreti reprezentanco z energijo, da bomo uspešni na igrišču," je za konec kar sam od sebe pristavil Kek, potem ko smo novinarji izrabili že vse bonuse, ki nam jih je za zadnje vprašanje dal voditelj tiskovne konference Boštjan Gasser.

Verjetna postava Slovenije: S. Handanovič, Brečko, Mavrič, Cesar, Jokič, Radosavljevič, Koren, Birsa, Kirm, Novakovič, Dedič.