Drugo največjo plačo ima kenijski predsednik Mwai Kibaki, in sicer 427.900 ameriških dolarjev, kar je 500-krat več, kot znaša povprečna plača v Keniji.

Vendar bi celo pri predsedniku tako revne države lahko našli argument za tako dobro plačo. Če bi bil namreč kenijski predsednik zaradi tega odporen proti skušnjavi korupcije, potem bi bilo prav, da ima takšno plačo.

V Afriki je nekaj revnih držav, v katerih so zaradi korupcije predsedniki že skoraj milijarderji, veliko milijonov pa si nagrabijo tudi njihovi sorodniki in prijatelji. Žal se tudi Mwai Kibaki ni izognil korupciji in si zato ne zasluži tako visoke plače.

Tretji med državniki z najvišjo plačo je po lestvici britanskega tednika The Economist ameriški predsednik Barack Obama z okroglimi 400.000 dolarji, četrti je francoski predsednik Nicolas Sarkozy s 302.400 dolarji, nekaj tisoč dolarjev manj na leto prejemajo kanadski premier Stephen Harper, irski premier Brian Cowen in prva avstralska premierka Julia Gillard.

Prva nemška premierka Angela Merkel dobi na leto 283.600 dolarjev, okoli 10.000 dolarjev manj imajo japonski premier Naoto Kan in južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Danilo Türk in Borut Pahor pa sta daleč od te vodilne enajsterice, saj spadata v tisto skupino predsednikov držav in vlad, ki imajo plačo, nižjo od 100.000 ameriških dolarjev.

Še višje prihodke kot najbolj plačani evropski voditelji držav imajo visoki funkcionarji Evropske unije. Tako prejema nova zunanja ministrica EU Catherine Ashton 414.000 dolarjev in ima od vseh političark najvišjo plačo na svetu.

Svetovna finančna kriza je nekatere voditelje držav prisila, da živijo skromneje. Tako je britanski premier David Cameron svojo plačo znižal za 5 odstotkov (na 215.000 evrov), njegov španski kolega José Luis Zapatero pa celo za 15 odstotkov.

Oba politika hočeta tako dati zgled za zategovanje pasu. Ravno v nedeljski izdaji El Paísa je Zapatero izjavil, da bo treba zaradi velikih razsežnosti krize ob 20-odstotni brezposelnosti in 11-odstotnem proračunskem primanjkljaju v BDP sprejeti nove nepriljubljene ukrepe, potem ko je med drugim že znižal plače državnim uslužbencem.