»Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega,« je poslanec SDS Anže Logar dejal predlani po porazu v drugem krogu predsedniških volitev. Nato je maja lani ustanovil Platformo sodelovanja, pri čemer je ob vse večjih ugibanjih v javnosti doslej vztrajno zanikal načrte preobrazbe platforme v politično stranko. Da to za zdaj ni v načrtu, je ponovil tudi v nedavnem intervjuju za revijo Reporter, kjer je povedal, da trenutno ne vidi razloga za samostojno politično pot. Pričakuje pa volilni kongres SDS prihodnje leto, na katerem je pripravljen prevzeti vodenje stranke, saj da bo takrat na mestu vprašanje, ali bi lahko osvežitev v vrhu SDS prinesla boljši rezultat na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Prvak SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X v odzivu na Logarjev intervju zapisal, da je SDS suverena, da v njej odloča članstvo in da ni na voljo za prevzeme. »Ne nasedajmo. Kost so vam v tem glasilu pod uredništvom vohunčka Murčija vrgli sredi volilne kampanje, ker jim slabo kaže. Da bi se ukvarjali sami s sabo.« Podobno je menila tudi vodja poslancev SDS Jelka Godec. »Stranke SDS se ne prevzema. Predsednika se izvoli na kongresu stranke. Kandidira lahko vsak član stranke in to možnost ima tudi Anže Logar,« je zapisala in dodala, da bi »pred pompoznimi izjavami« na naslovnicah medijev v poslanski skupini pričakovali vsaj pogovor, »če že ne podpisane izjave, da bo poslanec v tem mandatu deloval kot član SDS in bo na naslednjih državnozborskih volitvah kandidiral na naši listi«.

Ni za »sovražni prevzem«

Logar v intervjuju na vprašanje, ali napoveduje, da se bo na prihodnjem kongresu SDS potegoval za predsednika stranke, sicer ni odgovoril neposredno, je pa poudaril, da pri menjavi vodstev strank ni dobro, če se zgodi »sovražni prevzem«. »Še posebej ne po tako karizmatični osebi, kot je njen dolgoletni predsednik. Pomladitev mora biti zato dogovorna, sporazumna, s širšo podporo.« Ob tem je zavrnil ocene, da je spor med njim in Janšo politično dogovorjen. V trenjih znotraj SDS namreč del javnosti in politični tekmeci vidijo predvsem nastop za javnost, s katerim želijo vpleteni pokazati, da je Logar neodvisen. Da gre torej za uprizoritev razkola, z namenom oblikovanja političnega satelita, ki bi z dodatnimi glasovi volilcev omogočil sestavo četrte Janševe vlade. Logar sicer ocenjuje, »da Slovenija potrebuje mešano vlado, ampak s poudarjeno desnosredinsko noto«.

Spomnimo, da ob tem, ko Logar javno koleba glede svoje politične poti, v zadnjega pol leta javno spremljamo tudi številna trenja med njim in vodstvom SDS. Novembra lani je recimo Logar odstopil kot predsednik sveta SDS, nakar so mu decembra iz stranke sporočili, da ne more več sedeti na dveh stolčkih in da njegovih nadaljnjih nastopov in stališč »ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju«. Ko pa letos ni podpisal zaveze o delovanju v stranki do konca mandata, je skupaj s poslanskima kolegoma Evo Irgl in Dejanom Kalohom ostal brez vodilnih mest v parlamentarnih odborih. Kljub temu ostaja član stranke in poslanske skupine.