»Z vadbo smo na začeli na 90-metrski skakalnici, na kateri nimajo ledene smučine, zato so so imeli fantje veliko težav, da so se privadili na mehak sneg. Skoki so takšni, kot vselej ob prehodu na sneg, torej prihaja do velikih nihanj,« je iz zelenega Lillehammerja poročal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan, ki ni navdušen nad jesenskimi temperaturami, a naj bi bilo v naslednjih dneh malce hladneje.

V Lillehammerju, kjer so bile leta 1994 najboljše zimske olimpijske igre v zgodovini, je v soboto sicer zapadlo 10 centimetrov snega, a ga je odjuga tudi že stopila. Obdržali so ga le še na skakalnicah, na katerih je velika gneča. V Lillehammerju trenirajo norveške reprezentance in klubi, Japonci, Čehi, Poljak Adam Malysz, Švedi, nemški kombinatorci ter slovenski vrsti v smučarskih skokih (Kranjec, Pikl, Hrgota, Mežnar, Kramaršič, Urbanc, Prevc) in nordijski kombinaciji (Oranič, Berlot, Jelenko, Plaznik). Gneča je tako velika, da so razdeljeni v tri skupine, cena za dan vadbe na osebo pa je med 20 in 25 evrov.

Jernej Damjan, ki dela z osebnimi trenerji po svojem programu,  trenira v Rovaniemuju na Finskem, kjer se je udeležil izbirne tekme reprezentance za prvo tekmo svetovnega pokala v Kuusamu. Zmagel je Ville Larinto pred Jannejem Ahonenom, ki se po enoletnem premoru vrača v skakalno karavano. Damjan je bil deseti, le mesto boljši je bil Harri Olli, lani sicer najboljši finski orel.

»Tudi skakalci na Norveškem nestrpno čakamo na povratno nogometno tekmo Slovenija - Rusija, na kateri bomo stiskali pesti za Kekove fante,« je še dodal Zupan, ki načrtuje trening do petka in v soboto vrnitev v domovino.