BOLNIKI BREZ ZAŠČITE

Zakaj torej področje zdravilstva ni zakonsko urejeno? Kazalo je, da bo Slovenija dobila poseben zakon o zdravilstvu, "vendar se je minister Keber odločil, da bo to področje uredil skupaj z drugo zdravstveno zakonodajo v zakonu o zdravju, ki pa ga, kot vemo, še ni," je povedala dr. Dunja Piškur-Kosmač , ki je na ministrstvu za zdravje zadolžena za področje zdravilstva. Po njenem mnenju zdravilstva in zdravstva ni najbolje mešati v enem zakonu. "Sama bi homeopatijo, kiropraktiko in akupunkturo, ki so priznane v mnogih državah EU, prepustila zdravstvenim poklicem. Druge dejavnosti bi prepustila gospodarstvu," pravi dr. Kosmačeva. Vse zdravilce pa bi z zdravstveno zakonodajo zavezala k določenim etičnim pravilom. "Predvsem k temu, da ne bi pacientov odvračali od obiska pri uradni medicini. Uporabniki bi morali biti informirani in prav je, da vedo, da nekatere metode niso preverjene," še dodaja. In kaj lahko ljudje naredijo, da bi se zaščitili pred šarlatani? "Nič. Ni sistema, ni nadzora, področje ni urejeno, za obisk zdravilca pa se odločijo prostovoljno," odgovarja dr. Kosmačeva.

Tisti zdravilci, ki želijo, da se stvari uredijo, se sicer združujejo v razna društva in združenja, proti svojim kolegom, ki tudi nanje mečejo slabo luč, pa ne morejo storiti nič, saj za kaj takega ni nikakršnega vzvoda; edina možnost je civilna tožba prizadetega pacienta. Med zdravilci so tudi zdravniki, ki sicer delajo v zdravstvenih zavodih, čeprav mora zdravnik z zdravniško licenco podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z mazaštvom ali zdravilstvom; v nasprotnem primeru mora licenco vrniti. Kot poudarja Šimek, si zdravilci želijo odkritega sodelovanja s tako imenovano uradno medicino. "Sam pogosto sodelujem z zdravniki, denimo na področju ultrazvočnih preiskav, rentgena in krvnih preiskav. Nekateri zdravniki bolnike sami napotijo k meni. Dejstvo pa je, da resni zdravilci bolnike pogosto pošljemo k zdravniku. Če je bolezen na fizični ravni, mora bolnik k zdravniku," pravi Šimek.

LANI DVA ZDRAVNIKA OB LICENCO

Prof. dr. Vladislav Pegan , predsednik zdravniške zbornice, pa je zatrdil, da ni veliko možnosti, da bi zbornica črtala določilo, po katerem se zdravniki ne smejo ukvarjati z zdravilstvom in mazaštvom. "Z mazaštvom se zdravniki ne bodo smeli ukvarjati nikoli. Morda se bodo lahko ukvarjali s tistimi zdravilnimi metodami, ki bodo v Sloveniji dovoljene. To je za zdaj le akupunktura, ki jo izvajajo zdravniki tudi v Kliničnem centru, morda bo v prihodnje priznana še katera metoda," pravi prof. dr. Pegan in dodaja, da so lani dva člana zbornice pozvali, naj zaradi ukvarjanja z zdravilstvom vrneta licenco.

Med vzroke, da se ljudje vse bolj obračajo k zdravilcem, mnogi prištevajo predvsem to, da zdravilci pacienta obravnavajo bolj celostno. "Gotovo pa veliko ljudi hodi k zdravilcem, ker jim medicina ne more in ne zna več pomagati, zato iščejo druge možnosti. Toda če gre nekdo najprej k zdravilcu in zamudi pomoč, ki jo lahko ponudi uradna medicina, je hudo," opozarja prof. dr. Pegan.

Zdravnica družinske medicine dr. Nena Kopčavar-Guček pravi, da ji mnogi pacienti zaupajo, da so si že ali da si nameravajo poiskati alternativno zdravljenje. "Večina alternativnih zdravljenj mojim pacientom na neki način pomaga. Če s tem zmanjšamo bolnikovo trpljenje, je meni prav. Obžalujem pa primere, ko se zdravstveno stanje pacienta zaradi takšnih metod bistveno poslabša. Nedavno sem imela primer, ko je bilo ogroženo življenje. Takšne stvari me močno potrejo. Kljub temu pa ni korektno, da bi to posploševali," poudarja dr. Nena Kopčavar-Guček. Sicer pa ima Šimek za vse tiste, ki se odpravijo k zdravilcu, napotek. "Vprašajte, kakšno znanje ima, kdo je, kakšne diplome ima. Pomembno je tudi, da ljudje vedo, ali je zdravilec domačin, da ga v primeru prevare lahko zgrabijo za vrat ali tožijo."