Dva meseca po tem, ko so kriminalisti zaradi suma več kot deset milijonov evrov visokega oškodovanja Klasja Celje obiskali njegovega lastnika Tomaža Ročnika in direktorico Dragico Murko, je ena največjih pekarskih družb pri nas razglasila bankrot. Pred stečajem se bo poskušala rešiti s prisilno poravnavo in odpisom 6,7 milijona evrov dolga.

Čeprav Murkova med glavnimi razlogi za to, da niso sposobni poravnavati prispevkov zaposlenim in dolgov do dobaviteljev, izpostavlja krizo in s tem povezan padec obsega poslovanja, se resnica skriva drugje. Klasje se je v likvidnostni stiski znašlo tudi zato, ker ima večino prostih sredstev ujetih v posojilu podjetju Toming-Consulting v lasti Ročnika. Že konec leta 2008 mu je posodilo 3,2 milijona evrov, z obrestmi pa se je zahtevek do danes zvišal na več kot štiri milijone evrov. Omenimo, da Klasje v sezoni 2012 ni moglo priti do bančnih virov za financiranje odkupa pšenice po žetvi, tako da jo je moralo kupovati po višjih, tržnih cenah. Zato je konec leta in v začetku letošnjega izpadla skorajda vsa prodaja moke iz lastnega mlina za potrebe slovenskega trga, kar je pomenilo za dva milijona evrov manj prihodkov.

Račun za reševanje Klasja in finančnih težav v Ročnikovem poslovnem imperiju bosta morala v vsakem primeru poravnati Probanka in Nova Ljubljanska banka (NLB). Prva ima za več kot pet milijonov evrov nezavarovanih terjatev do Klasja, druga pa za 4,2 milijona evrov. Ker na preostalih 400 navadnih upnikov odpade skupno »le« za štiri milijone evrov od 13,5 milijona evrov navadnih terjatev, bosta banki sami potrjevali prisilno poravnavo. Na izbiro imata 50-odstotni odpis terjatev v obdobju štirih let ali pa stečaj, v katerem bi po izračunih pooblaščene ocenjevalke vrednosti podjetij Marije Leskovšek prejeli okoli 30 odstotkov. Med večjimi upniki so sicer tudi Mercator (342.000 evrov), Energetika Celje (296.000 evrov), država (70.000 evrov) in zaposleni Klasja z neizplačanim regresom za 2012 (66.000 evrov).

Toda ne gre spregledati, da celotna prisilna poravnava in poplačilo odloženih terjatev temeljita izključno na vračilu že omenjenega posojila podjetja Toming-Consulting. Tako bo skladno s projekcijami poslovanja Ročnik v letu 2017 vrnil Klasju okoli štiri milijone evrov, denar pa bo namenjen poplačilu obeh bank in preostalih upnikov. K temu naj bi pripomogli tudi dobri poslovni rezultati pekovske družbe. Tako naj bi v obdobju od 2014 do 2017 ustvarila po 8,6 milijona evrov letnih prihodkov in neprestano zviševala dobiček iz poslovanja (EBIT).

Dokumenti, ki jih je moralo Klasje predložiti sodišču ob vložitvi predloga za začetek prisilne poravnave, razkrivajo tudi, da sta Ročnik in Murkova februarja letos vrnila nepremičnine, ki sta jih v letu 2007 v vprašljivih okoliščinah odnesla iz Klasja. Kot smo poročali v Dnevniku, sta na svoje podjetje Millcom Skupina prenesla poslovno stavbo Klasja in pekarno v Laškem, ne da bi zanju sploh kaj plačala. Po tem, ko so ju zaradi posla obiskali kriminalisti, je Murkova za Delo dejala, da pri tem ni bil nihče oškodovan in da so dejansko zaščitili Klasje. Če jima bodo očitana kazniva dejanja dokazana, jima grozi od enega do osem let zapora.