Glede na to, da sem bil dne 29. 6. 2008 v vlogi zagovornika Boštjana Penka, vas prosim, da objavite moje pojasnilo dogajanja v zvezi z morebitno hišno preiskavo osebnega avtomobila ter stanovanja Boštjana Penka.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je najprej zatrdila, da bi bilo treba opraviti hišno preiskavo pri Boštjanu Penku. Potem se je oglasil notranji minister Mate, ki je dodal svoje videnje o predlogu za izdajo odredbe za hišno preiskavo, tako da je očitno, da oba želita v javnosti ustvariti vtis, da je nerealizirana želja organov pregona po hišni preiskavi onemogočila le-te pri dokazovanju obstoja kaznivega dejanja, katerega naj bi bil Penko osumljen.

Pri tem se tako Brezigarjeva kot Mate izogibata ugotovitvi, da je dežurni preiskovalni sodnik ocenil, da ni podan sum storitve kaznivega dejanja. Da je tako, izhaja tudi iz sklepa o pridržanju Boštjana Penka, ki ga je izdal MNZ, GPU.

Pomembna okoliščina, ki pa je bila do zdaj s strani organov pregona zamolčana in ki se nanaša na hišno preiskavo, je ta, da sva oba z Boštjanom Penkom zahtevala, da naj policija nemudoma opravi hišno preiskavo avtomobila kot tudi hišno preiskavo stanovanja, pri tem pa je bilo povedano, da kot odvetnik želim biti navzoč le pri preiskavi avtomobila.

V smislu 1. odst. čl. 218 ZKP bi lahko policija opravila obe hišni preiskavi, ne da bi za to zahtevala odredbo sodišča, saj je Boštjan Penko 29. 6. 2008 okoli 19. ure to željo izrazil policistu, ki je zadevo vodil. Skupaj s policistom sva odšla do prostora, kjer je zasedal "štab policijske akcije". Policist je vstopil v sobo, sam sem počakal zunaj, potem se je policist vrnil ter povedal, da oni še niso pripravljeni za to, da se opravi hišna preiskava ter da morajo še nekaj preverjati.

Vsakršno ugibanje o posledici neizdane odredbe za hišno preiskavo v zadevi Penko je torej odvečno. Če bi policija želela, bi preiskavo lahko opravila na podlagi 1. odst. čl. 218 ZKP, saj si je Boštjan Penko želel, da se obe preiskavi opravita čim prej, po navedenem določilu pa za izvedbo zakonite hišne preiskave policija ne potrebuje odredbe sodišča, če imetnik stanovanja oziroma lastnik avtomobila sam želi, da se preiskava opravi. Boštjan Penko si je to želel zaradi tega, ker je pričakoval, da bo po opravljenih preiskavah policijsko pridržanje zoper njega odpravljeno.