Strokovna žirija je nagrado prisodila pesnici, pisateljici in novinarki Maruši Krese za njeno zbirko Vsi moji božiči, v kateri se skozi trideset kratkih, jedrnatih zapisov spominja božičnih večerov iz različnih obdobij svojega življenja in občutkov, ki so jo prevevali na praznične dni.

Na sklepni slovesnosti, ki sta jo med drugim umetniško obogatila Vita Mavrič in Jani Kovačič z večerom songov Kurta Weilla in Bertolta Brechta, so bili še enkrat predstavljeni letošnji nominiranci za omenjeno nagrado. Milan Dekleva, ki je bil v ožji izbor kandidatov za Dnevnikovo fabulo izbran z zbirko Izkušnje z daljavo, Franjo Frančič, ki se je med finaliste uvrstil z zbirko Trkaj, trkaj na nebeška vrata, in Urška Sterle, ki je bila za to priznanje nominirana s svojim prvencem Vrsta za kosilo, so v krajših pogovorih z moderatorjem Vitom Avguštinom povedali nekaj več o sebi in svojem delu, manjkala je edinole - kot se je izkazalo pozneje - nagrajenka Maruša Krese, ki trenutno v Mehiki pripravlja dokumentarno radijsko oddajo o vlogi radia na kriznih področjih. V njenem imenu je zato nagrado prevzela Nela Malečkar, urednica pri Mladinski knjigi, kjer je zbirka Vsi moji božiči predlani tudi izšla. Kot zanimivost, to je sploh prva knjiga Maruše Krese, ki je izšla pri kateri od slovenskih založb; večino svojih del je avtorica izdala pri nemških založbah (in seveda v nemškem prevodu; Maruša Krese namreč že dlje časa živi v Berlinu, vendar ustvarja v slovenščini), njene pesniške zbirke, izdane v slovenskem jeziku, pa so izšle pri avstrijski založbi Drava. "Prepričana sem, da bi bila Maruša Krese danes zelo vesela, če bi lahko osebno prevzela to nagrado," je dejala Malečkarjeva in se pošalila, da bodo avtorico ob nagradi nedvomno obhajali precej bolj prijetni občutki, kot pa so jo ob prazničnih večerih, ki jih je popisala v svoji knjigi.

"Maruša Krese v zbirki Vsi moji božiči skozi trideset božičnih večerov na neposreden, iskren način izpisuje zgodbo svojega življenja, razpeto v času in različnih prostorih, med domom in svetom, med družino in samoto. Božični večer tako prerašča v metaforo bivanjskega iskanja vsakega posameznika. Njena knjiga je motivno in jezikovno zgoščena ter v slovenski prostor prinaša svež literarni minimalizem, preseneča pa tudi z ritmično umerjenostjo ter sporočilno večplastnostjo," pa je v utemeljitvi nagrade zapisala strokovna žirija, ki so jo sestavljali dr. Alojzija Zupan Sosič (predsednica), Gregor Butala, dr. Ignacija J. Fridl, Tina Kozin in dr. Marko Stabej, in sklenila: "Maruša Krese na kratko pove veliko, saj se za njenim osebnim lirizmom zarisujejo številne zgodbe." Po razglasitvi zmagovalne knjige se je zaključni večer festivala zgodbe Fabula še pozno v noč nadaljeval v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja.