Ker posegajo v sfero človekovih pravic in pogosto delujejo na meji pravnega reda, ki ga nemalokrat celo kršijo, morajo biti izpostavljene stalnemu skrbnemu nadzoru pristojnih državnih organov. Nadzor pa mora biti natančno opredeljen, da se ne okrni vsebine njihovega dela in konspirativnosti, kar bi lahko imelo neslutene posledice zanjo in za državo.

Izvirni greh Sove je "črni fond", tako kot nekoč "goteniška fama". Ja, katera tajna varnostnoobveščevalna služba v svetu pa nima posebnega fonda za financiranje specialnih nalog? Prav v tem je bistvo njenega učinkovitega delovanja. Kdor trdi drugače, ne pozna ustroja in delovanja tajnih služb.

Nobenega dvoma ni več! Janševi vladi je uspelo - prav amatersko - prestreliti Sovo, od katere zdaj, prosto po Podobniku, frči perje na vse strani. Utemeljeno se zastavlja vprašanje: komu je bilo to v interesu in kaj je bil dejanski namen? Po stalinističnih čistkah v vrhovih gospodarstva in prevzemu nadzora nad vsemi vitalnimi demokratičnimi ustanovami je Sova ostala trdnjava, ki jo je treba temeljito prevetriti in si jo podrediti. Namen in cilj sta torej jasna - z obličja domovine zbrisati še zadnje ostanke tako imenovanega totalitarnega sistema.

Čas je, da že enkrat odrastemo kot država in družba.