Drugo dejstvo pa je, da sta se Aljaž Pegan in Jože Mešl odločila, da potujeta v lastni režiji z avtom, saj je zaradi varčevalnih ukrepov pot z letalom tako dolga, da sta se odločila za svoj korak.

"Kot reprezentanca imamo več ciljev. Ko je bil še Mitja zdrav, smo napovedovali dva finala, kar bo sedaj težje dosegljivo. Ekipni cilj je uvrstitev do 30. mesta, med posamezniki pa bi se radi na čim večih orodjih uvrstili med prvo polovico nastopajočih, da bi telovadci pridobili mednarodni razred. En cilj pa smo že izpolnili: fantje delajo in se obnašajo timsko in skupinsko," je pred jutrišnjim odhodom na prizorišče SP povedal moški trener Edi Kolar. "Pri izbiri reprezentance smo imeli velike težave. Prve so bile prijetne, ker je konkurenca zares velika, druge težave pa so nastale zaradi poškodb," je še pred obelodanitvijo reprezentance povedal Kolar. Poleg Pegana (drog) in Petkovška (bradlja), ki bo v vlogi rezerve in bo tekmoval le pod pogojem, če se bo sam tako odločil, bodo v moški reprezentanci še: Blaž Puljič, Žiga Britovšek, Sebastjan Štrauss, Klemen Rutar (vsi bodo tekmovali v mnogoboju) in Alen Dimic (konj z ročaji, krogi, bradlja in drog). Če bo Petkovšek tekmoval, se bo na tribuno preselil Dimic.

"Za pot z avtom sva se odločila, ker je boljša, krajša in udobnejša kot ponujena z reprezentanco. V primeru neuspeha v kvalifikacijah se bova tudi nemudoma vrnila na trening v Ljubljano, saj so nove tekme pred vrati," je pojasnil Aljaž Pegan. Na vprašanje, zakaj Peganu in Petkovšku kot svetovnima prvakoma na GZS niso omogočili hitrejše in udobnejše poti, kar bi pomenilo dobrih 100 tisočakov več, je predsednik GZS Klemen Bedenik odgovoril: "Aljaž in Mitja sta posebna, nista pa drugačna. Sta prva med enakimi. Na račun letalskih kart smo privarčevali milijon tolarjev, ki jih bomo porabili tudi zanju." Kolar je Bedenika dopolnil, da je odločitev Pegana in Kolarja osebna, saj se nista udeležila nobene od številnih reprezentančnih akcij. "In če bo kdo od teh telovadcev, ki sedijo tu, kdaj svetovni prvak, ne bo šel na prvenstvo nikoli v svoji režiji, saj v tem primeru ne bo nastopil!" si je vzel besedo Kolar.

Ženski del reprezentance bosta sestavljali Carmen Horvat (mnogoboj) in Adela Šajn (gred, parter), ki je v nedeljo na tekmi svetovnega pokala v Mariboru zasedla dve drugi mesti. "Cilj je uvrstitev med prvo polovico nastopajočih ter da bi si dekleti pridobili čim več izkušenj, ki jih bosta še potrebovali," napoveduje Silvo Marinčič.

Najslabša vest je prišla na koncu, ko je Mitja Petkovšek povedal, da je možnosti za njegov nastop le deset odstotkov. "Z vsakim dnem je s poškodbo bolje, vse več elementov lahko izvajam, a vse bolj je prvenstvo oddaljeno. Za nastop se bom odločil le pod pogojem, če bom prepričan, da lahko posežem visoko, za kar pa je zelo malo možnosti," je povedal Ljubljančan, ki (ne)bo na bradlji skupaj s Peganom (drog) branil lanski naslov svetovnega prvaka iz Melbourna, ko sta v roku ene ure dosegla enega največjih uspehov v zgodovini slovenskega športa.