Ko se je odločalo o usodi Plutona, je bilo pri tem udeleženih kakšnih petsto ljudi," je bil novinarsko previden dr. Tomaž Zwitter iz ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, od prej sicer znan kot iniciator pobud proti svetlobnemu onesnaževanju, v tokratnem primeru pa pomemben predvsem kot udeleženec nedavno končanega astronomskega kongresa v Pragi. Kongresa, ki je Plutonu ukinil status planeta oziroma ga redefiniral v pritlikavi planet, tako da se novi sončni sistem glasi: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Če bi Pluton ostal planet, bi morali prav tako dobiti status planeta tudi novoodkrita Xena kot najbolj oddaljeno telo v Sončevem sistemu, Plutonova luna Charon in asteroid Ceres. Zato so ta status raje odvzeli Plutonu in ga postavili za prvega v "drugi ligi". Če zgolj omenimo, da se je novih vsebin lačna internetna krošnjarnica nemudoma lotila posla in da so trg preplavile majice, šalčke, blazinice, nalepke in druge vrste "Pluton merchandise" z napisi kot na primer "Pluton (1930-2006): Nismo se uspeli niti spoznati", "Pluton: Zaustavite medplanetarno diskriminacijo" ali pa "Pluton 2006: Zdaj neodvisni kandidat", so spričo dogodka besni tudi nekateri astronomi. Na primer Alen Stern, šef projekta New Horizons, raziskovalne sonde, ki naj bi čez kakih deset let dosegla Pluton in od tam poslala informacije o njegovem ozračju in podobnih stvareh: "To je strahotna odločitev, takšna znanost je pa šlampasta. Nemogoče je planete deliti na pritlikave in na planete, ker je to tako, kot če bi za določene ljudi rekli, da niso ljudje, ker na primer 'živijo v skupinah'," se jezi dr. Stern in tistim, ki Plutonu očitajo, da ni planet, ker ni suvereni gospodar svoje orbite, odvrača, da tudi Zemlja, Mars, Jupiter in ne nazadnje Neptun, katerega orbita se prepleta prav s Plutonovo, nimajo čistih orbit. Ogorčeni Sternovi somišljeniki so začeli podpisovati peticijo, s katero želijo Plutonu vrniti status planeta, po internetu lahko kupite promo nalepke, v obtoku pa je tudi elektronska pošta, v kateri je International Astronomical Union (IAU) preimenovana v "Irrelevant Astronomical Union". Soliden cirkus torej, čeravno Mike Brown, astronom, ki je odkril 2003 UB313 ali Xeno, novi klasifikaciji bojda ne nasprotuje.

A pustimo astronome in njihove razprave. Zdi se, da so v večji zagati astrologi, ljudje, ki napovedujejo prihodnost glede na razmerja med planeti na nebu. Zdravorazumarji so se Plutonovim astrološkim učinkom sicer posmehovali že prej, predvsem na račun njegove počasnosti. Za pot okoli Sonca potrebuje 274 let, odkar vemo zanj, je torej prepotoval približno tretjino svoje poti, kar po nekem morda res banalnem, vendar pa spet ne neupoštevanja vrednem videnju stvari pomeni, da v celem letu svoje pozicije niti ne spremeni bistveno in da je zato njegov vpliv če že ne vprašljiv, pa kratkoročno zanemarljiv. Da od njega dobiš kaj astrološko učinkovitega, ga moraš čakati domala pol življenja, pravijo posmehljivci.

Pluton je v resnici počasen tudi astrološko. Že od leta 2000 se ni premaknil iz območja Strelca, v katerem namerava čemeti do leta 2008. Ker je bil odkrit leta 1930, se pravi v času, ko se je odkrivala atomska energija in se je porajal fašizem, astrologi ne pozabijo reči, da je povezan z atomsko energijo oziroma vsemi ostalimi izpeljavami značilnosti tistega časa. Tako ne preseneča, da velja za mračen planet. V vaši usodi vpliva na pojav ekstremov in tveganj, ko se vam pojavi v horoskopu, to pomeni, da se lahko nadejate velikih in očitnih sprememb, povezan je delovanjem nezavednega, po tradiciji upravlja "spodnji" nevidni svet, bakterije in viruse, predstavlja generacijo, regeneracijo in degeneracijo, učinkuje na množice, budi subverzivnost, zločinskost in vse, kar ekskluzivno, deluje pa počasi, previdno in zanesljivo, piše v eni od mnogih astroloških definicij njegovega učinkovanja.

Vendar pa bi znala biti astrološka zagata nekje drugje. Ne v tem, da je Pluton počasen, niti v tem, da nima več statusa planeta, temveč v tem, da je njegova ukinitev grobo, glasno, brez milosti in domala sleherno "mamco" jasno opozorila na dejstvo, da v vesolju očitno obstaja še precej drugih nebesnih teles, ki so Plutonu podobna, ki so bolj oddaljena, vendar pa, kot omenjena Xena, večja in ki bi po logiki astrologije morala prav tako vplivati na naša življenja, kljub temu pa je bilo njihovo vplivanje doslej nedefinirano oziroma pri napovedih neupoštevano. "Denar nazaj, Kleopatra!" bi lahko pričakovali, da se bodo zdrznili astroodjemalci.

"Nobenega problema ne vidim. Problem bi bil, če bi Pluton izginil, kar pa se ni zgodilo. Zgodba o Plutonu je stara. Gre za antično zgodbo o Hadu, podzemskem svetu, in torej ni od včeraj. Kar pa se učinkovanja novih planetov tiče, gre za vprašanje desetletij opazovanj. Njihovega učinkovanja se ne da določiti čez noč," je miren dipl. ing. Mario Baar, ljubljanski astrološki svetovalec, ki v razpravah o Plutonu ne vidi nevarnosti, da bi lahko načele kredibilnost astrologije. Vendar pa vseeno po novem obstaja vsaj neka Xena in dokaj zagatno je, če se ne ve, kaj bi lahko pomenilo, kadar jo ima človek, recimo, v "osmi hiši".

Gospa Meta Malus, nekdanja popevkarska zvezda, danes pa bržčas najbolj znana slovenska astrologinja, glede novih odkritij takisto ni v skrbeh. Tako kot krščanstva ne more sesuti noben nasprotni dokaz, pravi, je tudi astrologija močnejša od novih odkritij. "Razvid znakov in njihovih vladarjev je star tisočletja, starejši je od odkritih planetov. Jasno je, da se bodo odkrivali novi planeti, vendar pa to ne spremeni ničesar. Vsaj ne v kratkem. Morda jih bodo upoštevali kaki novi astrologi čez tisoč let. Ni pa povsem res, da ne upoštevam tudi drugih nebesnih teles. Letos se nameravam poigrati z vplivanjem asteroida Psyche. Besedo poigrati uporabljam nalašč, kajti kljub temu, da sem astrolog, ki v astrologijo tudi verjame, ne želim, da jo ljudje jemljejo preveč zares ... četudi pride k meni na obisk tudi kak astronom, ne glede na to, da se gledamo kot zdravniki in homeopati," zaključuje gospa Malus.

Če je z degradacijo Plutona kdo hotel prizadejati udarec astrologiji, mu torej ne bo uspelo, trdijo poklicani. Kdo? Eh, kandidatov bi bilo lahko več. Recimo Vatikan, ki mu je "new age" duhovnost v precejšnjo napoto. Astrologija je pa mati "new agea".