V poročilu Evropska komisija med drugim ugotavlja, da je Hrvaška izboljšala sodelovanje s sosedami na Balkanu, da pa so "potrebni dodatni napori pri reševanju dvostranskih vprašanj, še posebej kar zadeva meje". Hrvaška ima ob Sloveniji sicer vprašanje meje še ne povsem rešeno tudi s Srbijo in Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Sanader, ki je na uradnem obisku v Estoniji, je na skupni novinarski konferenci z estonskim premierom Andrusom Ansipom v odgovoru dodal, da gre za dvostransko vprašanje, s katerim ni treba obremenjevati evropske agende.

Kot je dejal, Slovenija in Hrvaška vprašanja z dvostranskimi pogovori nista uspeli rešiti v 15 letih. "Če ga na ta način ni moč rešiti, potem je najbolj logično in elegantno, da se obe državi odločita za nastop pred mednarodnim pravosodnim telesom, da se dogovorita, katero telo bo to, ter da se parlamenta obeh držav vnaprej obvežeta, da bosta spoštovali sodbo tega telesa," je dejal.

Evropska komisija bo v sredo na rednem tedenskem zasedanju objavila redna letna poročila o napredku dveh kandidatk za članstvo, Turčije in Hrvaške, na poti proti EU, ter štirih "potencialnih" kandidatk, Makedonije, SČG, BiH ter Albanije. Po pričakovanjih naj bi komisija Hrvaško ocenila zelo podrobno ne samo pri političnih merilih, temveč tudi pri gospodarskih ter administrativni usposobljenosti.