Tokrat se je Pogačar za razliko od večine drugih zmag na razgibanih terenih tekmecev otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %) in si privozil dobrih 30 sekund naskoka pred zadnjimi 15 km. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

V ozadju se je sedmerica spopadla za preostali dve mesti na odru za zmagovalce. Z zaostankom 51 sekund je drugo mesto zasedel domačin Bagioli (Soudal-Quick Step), tretje pa še drugi slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je odpeljal zadnjo dirko za svoje zdajšnje moštvo pred selitvijo k Bora-Hansgrohe prihodnje leto. Član tega moštva, Rus Aleksandr Vlasov je bil na koncu četrti.

»Zelo rad imam dolge in naporne preizkušnje. Dirka po Lombardiji mi zato zelo ustreza,« je bil pred začetkom 107. dirke po Lombardiji sproščen Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovenski kolesarski as je svojo prevlado na najtežjem spomeniku s skoraj 5000 višinskimi metri začel leta 2021, ko je bil najboljši v smeri Como-Bergamo. Lani je dirko dobil v obratni smeri, letos pa je ponovil uspeh izpred dveh let in znova slavil v Bergamu.

Izjemna taktika Emiratov

Na 238 kilometrov dolgi dirki so bili v glavnini najbolj dejavni kolesarji ekipe Jumbo-Visma, ki je poskušala pripraviti teren za sanjsko slovo Primoža Rogliča na zadnji dirki v dresu čebel. Veliko težkega dela je v prvih 180 kilometrih opravil tudi Jan Tratnik, kapetan Roglič pa je deloval odlično. Njegov največji tekmec Tadej Pogačar je vozil nekoliko zadržano, kar se je izkazalo za izjemno taktiko.

Ekipa Emiratov je na zadnji daljši vzpon dirke Passo di Ganda, 40 kilometrov do cilja, pripeljala številčno zasedbo, Roglič pa je ostal sam. 34-letni zasavski orel se je osredotočil le na rojaka, ki je za nekaj časa spustil napad sotekmovalca Adama Yatesa. Ko je začutil, da Roglič ni pozoren, se je nemudoma preselil na čelo dirko in nekdanji smučarski skakalec je porabil veliko energije, da je prišel nazaj do vrha vzpona.

Ko je vse kazalo, da se bo boj med preostalimi junaki na čelu dirke odvil na zadnjem krajšem vzponu v Bergamu, kjer je Pogi sebi v prid dobil svoj prvi spomenik po Lombardiji, je imel 25-letnik drugačen načrt.

Ustavili ga niso niti krči

Tadej Pogačar je na spustu iz Gande 25 kilometrov do cilja, pokazal, da ni med najhitrejšimi kolesarji le pri vožnji navkreber, ampak tudi navzdol. Hitro si je privozil pol minute prednosti, v ozadju pa ni prišlo do sloge, da bi lovili podivjanega volka iz Klanca pri Komendi. Navijačem Pogačarja je dih zastal 10 kilometrov do cilja, ko se je začel raztegovati na kolesu zaradi krčev v nogi. Hitro so popustili in Pogi je suvereno dokončal solo vožnjo do cilja.

25-letnik je prišel do prve zmage v dresu slovenskega prvaka in že neverjetne 16 zmage v sezoni, s čimer je izenačil svoj rekord iz lanske sezone. Čeprav je Pogi vajen neverjetnih voženj, tokrat kar ni mogel verjeti svoji predstavi, saj se je po prihodu v cilj še dolgo nasmejan držal za glavo.

Manjši skupini kolesarjev, ki je na cilj prišla slabo minuto za Pogačarjem, je ostal le boj za drugo mesto. Tam je bil najboljši Andrea Bagioli (Soudal-Quick Step), ki je za las prehitel Primoža Rogliča. Priljubljeni Rogla se je tako od dresa Jumbo-Visme poslovil z vrhunskim izidom, a ne dosežkom, ki bi si ga sam želel. Tadej Pogačar je zmagal že 63. v karieri.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je postal prvi kolesar po slovitem Italijanu Faustu Coppiju (1946-1949), ki je Lombardijo osvojil trikrat zapovrstjo. Ob Coppiju in Pogačarju je to uspelo le še Alfredu Bindi (1925-1927). Coppi je sicer rekorder s petimi zmagami na spomeniku odpadajočega listja.

»Zmagati tretjič v tretjem poskusu in drugič v Bergamu je neverjetno. Uresničil sem sanje in sam prišel do cilja. Zadnja dva kilometra sem zelo užival, čeprav so bile bolečine hude,« je še za konec dodal slovenski as in prvi kolesar mednarodne lestvice.