Smučarski skakalci so v Saporu opravili še s petnajsto in šestnajsto posamično tekmo te sezone. Ker jih bo letos na sporedu rekordnih 32, so letalci na smučeh ravno na polovici. V drugo polovico, vrhunec bo svetovno prvenstvo v Planici, se z vodilnega položaja podaja Dawid Kubacki, ki pa je na Japonskem ohranil zgolj še 48 točk prednosti pred Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom. Tretji Anže Lanišek zaostaja že 223 točk.

Slovenski skakalni šampion na Japonskem ni imel najboljšega konca tedna. Prvič v sezoni se mu je zgodilo, da je na prizorišču, kjer je bila več kot ena posamična tekma, ostal brez odra za zmagovalce. Še več, na sobotni zahtevni tekmi je ob obilici smole z vetrom celo prvič ostal brez finala. Da je šlo zgolj za slabši dan, je potrdil včeraj, ko mu bog vetrov ponovno ni bil najbolj naklonjen, a je vseeno prišel do dobrega devetega mesta. »Vikend morda ni bil po mojih željah, a kakovost skokov je še vedno priostna. Potrebno se bo le ponovno malce bolj sprostiti in bo vse veliko lažje,« z dvignjeno glavo proti nadaljevanju sezone zre Anže Lanišek.

Lanišek dobiva podporo

V dozdajšnjem poteku sezone je priljubljeni Žaba s svojimi odličnimi uvrstitvami reševal ugled slovenske reprezentance, v trenutku, ko mu ni steklo, pa je dobil pravo podporo ekipnih kolegov. Ti so se izkazali predvsem v nedeljo, ko je na skakalnici Okurajama kraljeval večinoma vzgonski veter. Slovenski orli so potrdili sloves odličnih letalcev in dodobra izkoristili podporo pod smučmi. S četrtim mestom je po odličnem finalnem skoku navdušil Domen Prevc, ki je po seriji slabših rezultatov glavo praznil z razmišljanjem o počitnicah. »Želel sem si zgolj uvrstitve v finalno serijo. Pred finalom sem bil osredotočen na svoje glavne naloge, malce prej sem razmišljal o dopustu. To je pripomoglo, da je bila glava prazna in resnično sem vesel četretga mesta,« je razlog za najboljši rezultat sezone opisal najmlajši izmed bratov Prevc.

Iz dežele vzhajajočega sonca se pomirjen vrača tudi Domnov brat Peter, ki je celoten vikend kazal skoke za sam vrh. Čeprav so se mu v soboto nasmihale tudi stopničke, se je zadovoljil tudi s 13. in nato šestim mestom. »Skoki so bili skoraj odlični,« je na kratko povzel dogajanje kapetan reprezentance Peter Prevc. Vse boljše skoke na tekmah kaže tudi Timi Zajc, ki je bil 12. v soboto in 10. včeraj. Čeprav rezultata še nista vrhunska, mu je tokrat zagodlo vreme in ne njegova napaka pri odskoku. Predvsem v nedeljo, ko je imel odlično tretje izhodišče po prvi seriji, v drugo ni imel srečo z razmerami. »Nimamo kaj, znova sem imel veliko smole. Vseeno grem lahko z dvignjeno glavo naprej,« je povedal Zajc.

Jedro ekipe je dvig forme pokazalo predvsem na nedeljski tekmi, v soboto pa Slovenci niso bili pri vrhu, je pa zato z rezultatom kariere nase opozoril Žak Mogel, ki je bil najboljši na desetem mestu. »Že v prvi seriji mi je uspel dober skok, v finalu pa sem napadel in bil vesel vsakega tekmovalca, ki je zaostal za menoj,« je skromno opisoval občutke ob rezultate kariere Mogel.

Kobajaši spominjal na stare čase

Slovenski skakalci so ujeli dobro ekipno formo v pravem trenutku, saj bodo prihodnji teden v Kulmu na sporedu prvi poleti sezone. Tam bo orlom poleg Kubackega in Graneruda glavni konkurent Japonec Rjoju Kobajaši, ki je v Saporu ujel formo, s katero je že dvakrat slavil v svetovnem pokalu. V soboto je Japonec moral priznati premoč Stefanu Kraftu in Granerudu, včeraj pa je pokoril vso konkurenco in še 29. v karieri stopil na najvišjo stopničko. »Neverjetno sem vesel rezultatov v Saporu. Moji skoki so vse boljši in komaj čakam nadaljevanje sezone,« je črto pod koncem tedna potegnil Kobajaši.