Garderobo slovenskih olimpijcev bodo tudi v enem najbolj modnih, prestižnih in najdražjih mest na svetu tradicionalno zaznamovale modra, zelena in bela barva, posebnost letošnje kolekcije pa bo baretka za slavnostno otvoritev. Ta bo potekala 26. julija, francoska prestolnica, kamor se bo olimpijski duh vrnil po stotih letih, pa bo najboljše športnike sveta gostila vse do 11. avgusta. 

»Olimpijska oblačila slovenske reprezentance so tokrat oblikovana nekoliko bolj elegantno, a še vedno funkcionalno, primerno pariškim športnim odrom,« so ob sobotni predstavitvi olimpijske kolekcije v ljubljanskem BTC Cityju poudarili na OKS-ZŠZ. Oblikovanje kolekcije so tudi letos zaupali Sandiju Murovcu, ki že dvanajst let skrbi za zunanjo podobo elitnih slovenskih športnikov in mu vsakokratna olimpijska kolekcija predstavlja velik izziv in odgovornost.

Oblikovalec je povedal, da pri tem ni prostora za revolucijo, ampak evolucijo, saj je vsaka nova kolekcija nadgradnja prejšnje. Pri oblikovanju zato vselej sledi vsebinskim in grafičnim smernicam, ki so se dodobra uveljavile v slovenskem športu in jih danes lahko vidimo na skoraj na vseh oblačilih slovenskih reprezentanc. Tradicionalne barve so namreč zaščitene s strani OKS, prav vse kolekcije pa krasi tudi črtna oblika Triglava. 

Na slavnostni otvoritvi z baretkami

»Glede na to, da bodo tokratne igre potekale v prestolnici mode, smo še bolj stavili na eleganco. Vnesli smo barvne prehode, s tem nekaj manj agresivne linije in hkrati več kontrasta z dodajanjem sekundarne temno modre barve. Letošnja kolekcija deluje še bolj samozavestno, športno elegantneje, manj kričeče, a še vedno dovolj in predvsem slovensko prepoznavno,« je pojasnil Sandi Murovec. 

Dodal je, da so rdeča nit oblačil še vedno funkcionalnost, tekmovalnost in olimpijski duh. V kolekciji letos izstopa baretka za slavnostno otvoritev, ki je eden najbolj elegantnih in tudi funkcionalnih kosov opreme. V svetlo sivi barvi bo dopolnjevala spodnji del opreme za slavnostno otvoritev in dodala pridih elegance, ki je zaželen za ta edinstven dogodek. Doslej najštevilčnejša olimpijska reprezentanca Slovenije se bo s tem posebnim pokrivalom obenem poklonila državi prirediteljici in ob tem sprejela del njihove kulture.

Katera država pa sicer najbolj slovi po najbolj modni opravi svojih olimpijcev? Sandi Murovec je ob našem vprašanju izpostavil Italijane, ki jih oblači slovita hiša visoke mode Armani, in Američane, za katere modno dovršenost skrbi prestižna modna blagovna znamka Ralph Lauren. »V praksi se je kljub temu že velikokrat izkazalo, da ljudje prestižnih kolekcij niso sprejeli tako dobro, kot bi se pritikalo imenom njihovih kreatorjev. Vsakdo ima namreč svoj okus, zato se o teh ne razpravlja. Obenem si lahko nekatere države ob svojih opremljevalcih privoščijo več ekstravagance, nad katero so nekateri navdušeni, drugi pa ne,« je pojasnil sogovornik. Dodal je, da je kitajski Peak, ki opremlja slovenske olimpijce, športna blagovna znamka, ki ne sodi v visoko modo, kljub temu pa so mu šli pri oblikovanju oblačil zelo nasproti z materiali in so skupaj naredili vrsto naprednih korakov. 

Na voljo tudi za navijače

Poleg manekenov sta se na modni brvi v prestolnici v novi olimpijski kolekciji dobro počutila tudi telovadka Lucija Hribar in plavalec Peter John Stevens. Na vprašanje, kaj je težje, biti uspešen plavalec ali uspešen maneken, je slednji odgovoril, da je plavalec že celo življenje in je dobro pripravljen le na športne izzive. Se je pa Peter kljub začetni tremi prvič v svojem življenju dobro znašel tudi na modni brvi. Preizkusil je vso olimpijsko opremo in bil navdušen. »Moram priznati, da je udobna in zelo napredna, še posebej fenomenalna se mi zdi jakna, medtem ko si bom z veseljem nadel tudi baretko,« je zaupal najboljši slovenski plavalec, ki pa si mora olimpijski nastop še priplavati. Dan d bo 17. junij, ko ga čaka nastop na evropskem prvenstvu v Beogradu. 

Da bodo slovenski olimpijci v Parizu resnično izgledali ''šik'' in elegantno, meni tudi predsednik OKS-ZŠZ Franjo Bobinac. Dejal je, da jevesel, da se olimpijske igre po dvanajstih letih vračajo na evropska tla: »Prav zato so te igre posebne za nas. Obetamo si največjo olimpijsko reprezentanco v zgodovini samostojne Slovenije. Prepričan sem, da bodo športniki pravi zmagovalci, ne le na tekmovanjih, ampak tudi na modni brvi iger. Verjamem, da bodo marsikdaj prekosili tudi same gostitelje.«

Nova slovenska olimpijska kolekcija je z današnjim dnem na voljo tudi navijačem slovenskih športnikov. Kupiti jo je možno v trgovini PEAK, vseh trgovinah Intersport, bencinskih servisih Petrol ter na spletnih straneh peaksport.si, intersport.si, petrol.si/eshop, telekom.si/e-trgovinain stadionshop.com/si. V zadnjem hipu oziroma tik pred pričetkom olimpijskih iger bo nakup kolekcije možen tudi v brezcarinski prodajalni na letališču Jožeta Pučnika.