V soboto je bilo opravljenih 2497 PCR testov, pozitivnih je bilo 425 testov oz. 17 odstotkov. Opravljenih je bilo tudi 2867 hitrih testov, od katerih je bilo pozitivnih 73, delež pozitivnih je tako znašal okoli 2,5 odstotka.

Vse bližje oranžni fazi

Iz bolnišnic so odpustili 37 covidnih bolnikov. Skupno se je zdravilo 931 covidnih bolnikov, kar je pet več kot v soboto, število bolnikov v intenzivni negi se je povečalo za tri na 160.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi aktivnih 15.707 okužb. V zadnjih 14 dneh je bilo potrjenih 745 primerov na 100.000 prebivalcev. Povprečje dnevno potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1018, je razvidno s spletne strani NIJZ.

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je že nekaj dni manjše od 1000, kar je eden od pogojev za prehod države v oranžno fazo ukrepov za zajezitev epidemije. Drugi pogoj je, da pod 1000 pade tudi povprečno število potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh.

Vojska na pomoč

Slovenska vojska bo na prošnjo Zdravstvenega doma Ljubljana od torka naprej z osmimi medicinskimi tehniki na Gospodarskem razstavišču pomagala pri tedenskem presejalnem testiranju učiteljev, vzgojiteljev in drugih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij, je na Twitterju objavila Slovenska vojska.

V torek bodo v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce po državi. Vsi zaposleni, razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja bodo predvidoma izvedli že v ponedeljek, preostali naj bi se testirali v torek.

Povečano testiranje s hitrimi testi je pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Ob odprtju prodajaln več testov

Od sobote so lahko ob tedenskem testiranju zaposlenih odprte prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, ter druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih in ob pogoju, da tudi stranke predložijo negativen test, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, so lahko odprte storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) in storitve salonov za nego živali.

Od 12. februarja se bodo morali tedensko testirati tudi zaposleni v dejavnostih, ki so bile že doslej odprte, in sicer prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom in tržnice.