V nedeljo je umrlo 19 bolnikov s covidom-19. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je trenutno 817, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa 1.213. Včeraj je bilo hospitaliziranih 1.066 oseb, 169 pa jih je potrebovalo intenzivno oskrbo. Kot je pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, je bilo doslej glede na v nedeljo objavljene podatke v Sloveniji s PCR testi testiranih že več kot 800.000 oseb, s hitrimi testi pa več kot 250.000. Od pojava prvega primera smo v Sloveniji potrdili že 166.473 primerov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivnih primerov sicer v državi 17.167. Po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je do sedaj umrlo 3522 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je za uvodnimi številkami epidemiološke slike dejala, da danes po Sloveniji večinoma sočasno s poukom poteka testiranje učiteljev in vzgojiteljev ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Na nekaterih območjih je bilo testiranje izvedeno že včeraj, ko je bilo testiranih okoli 2000 šolnikov; delež okuženih pa je bil podoben kot v prejšnjem tednu. »Veselijo me informacije, da se zaposleni v vzgoji in izobraževanju v veliki večini udeležijo testiranja in so zgled tudi ostalim.«

Testiranje in s tem odkrivanje okuženih je namreč po mnenju Magajne še vedno izjemnega pomena, pri čemer za bolne ljudi ostaja navodilo, da se jim po posvetu z zdravnikom odvzame bris po PCR-metodi, za druge pa je na voljo več možnosti testiranj, tako na delovnih mestih kot na ravni lokalnih skupnostih, kjer so se ekipe zdravstvenih domov in drugih izvajalcev po njeni oceni zelo dobro organizirale. »Kar se tiče epidemioloških razmer me posebej veseli, da se razmere v bolnišnicah končno postopno umirjajo. Upam, da se bo ta trend nadaljeval. To nam bo omogočilo ponovno izvajanje tudi drugih dejavnosti. Zagotovo k temu pripomore že velik delež cepljenih, predvsem pri starejših. Naj bo to spodbuda za tiste, ki še oklevate, ali se boste cepili, ko boste na vrsti,« je pozvala.

Krek kritičen do nedavnih protestov

»V zadnjih nekaj tednih sicer opažamo počasen upad, a smo v tem tednu opazili tudi počasno rast. Treba je spremljati dogajanje,« je zatem dvoumno dejal direktor NIJZ Milan Krek, ki je dodal, da trenutna krivulja sedemdnevne incidence ni dober obet za prihodnost epidemije, je pa po drugi strani dobro, da število umrlih »strmo« pada. Po predstavljeni primerjavi z ostalimi državami je Slovenija še naprej pri vrhu tudi glede na število novoodkritih okužb v zadnjih 14 dneh. Krek je spregovoril tudi o v javnosti pogosto obravnavani strogosti ukrepov pri nas: »Govori se, da smo bolj strogi kot ostale države, po kriterijih pa Slovenija sodi med države, ki nimajo tako strogih ukrepov. Spomladi smo imeli bolj stroge ukrepe kot januarja. Imamo visoko število dnevnih okužb na milijon prebivalcev, smo v skupini zahodnoevropskih držav. Ne izstopamo niti po dvotedenski smrtnosti. Pri šolah smo odprli vsaj prvo triado – Velika Britanija, Nemčija, Portugalska ... imajo zaprto vse. Pa čeprav ima denimo Nemčija bistveno manj okuženih,« je situacijo komentiral Krek. In naštel: »Javne prireditve so v večini držav prepovedane, v večini je prepovedano tudi združevanje več kot 10 oseb. Povsod se vsaj priporoča nošnja mask. Ukrep dela od doma je eden najbolj učinkovitih ukrepov.«

Nato je naslovil tudi tako imenovane nove seve covida-19, pri čemer je govoril o britanskem, južnoafriškem in brazilskem sevu. V Evropi v povezavi s tem države in različne institucije že dalj časa opozarjajo na morebiten hud tretji val. »Druženja, kot so se dogajala zadnje dneve v Sloveniji, so zelo nevarna in predstavljajo tveganja za prenos virusa. Še posebej, če ljudje kričijo in tako dalje,« je dejal Krek, pri čemer je opozoril, da imamo v Sloveniji med potrjenimi okužbami okoli dva odstotka britanskega seva. »Rešitev je cepivo in izvajanje zaščitnih ukrepov. Trenutno so registrirana tri cepiva, pričakujemo večjo dobavo. Pozitivna posledica cepljena je manj okužb in smrti v DSO-jih. Neupoštevanje ukrepov ima številne znane in tudi še neznane zdravstvene posledice – ne gre samo za respiratorno obolenje, virus prizadane organe, mišice, sklepe,« je strnil.

Pri odgovorih na novinarska vprašanja je bil direktor NIJZ nato kritičen do nedavnih protestov v zvezi z odpiranjem šol: »Takšni protesti, kot so bili videni na televiziji, so seveda vir okužb in jih ne moremo opravičevati na takšen ali drugačen način. Poleg tega so bili na teh protestih tudi otroci. Če je bil tam kdo okužen, bodo dobili okužbo,« ni puščal dvoma. Konkretnih podatkov v zvezi s svojo trditvijo ali potrjenih okužb v povezavi s preteklimi protesti ob tem ni navedel. Dodal pa je še, da je odpiranje šol odvisno od stanja epidemije na ravni države in da pomeni veliko tveganje za širjenje virusa.« Pri čemer je opozoril, da se nam lahko zgodi, da bomo šole zapirali, ker zaradi okužb ne bo na razpolago dovolj učiteljev.