Sofia Kenin in Iga Swiatek sta finalistki OP Francije v tenisu. Američanka je bila v polfinalu presenetljivo boljša od Čehinje Petre Kvitove, Poljakinja pa je upravičila vlogo favoritinje proti Argentinki Nadii Podoroski. Čeprav je Sofia Kenin januarja presenetljivo osvojila OP Avstralije v Melbournu, strokovnjaki v sobotnem finalu več možnosti pripisujejo poljski najstnici. Spomnimo, da je bila Iga Swiatek v paru s Kajo Juvan predlani v Buenos Airesu zlata med dvojicami na olimpijskih igrah mladih.

»Sofia je hit letošnje sezone. Nočem razmišljati o njej. V prvi vrsti sem navdušena, da sem se uvrstila v finale,« pravi Iga Swiatek, druga Poljakinja, ki se je uvrstila v finale Rolanda Garrosa. Jadwiga Jedrzejowska je zadnji dvoboj v ženski konkurenci leta 1939 izgubila. »Veselim se finala. Komaj čakam, da se začne. Pri sebi sem si vselej govorila, da imam največ možnosti za uvrstitev v finale v Parizu,« je po polfinalni zmagi v 70 minutah s 6:2, 6:1 odgovarjala Iga Swiatek. Glede na to, da je na zmagoviti pariški poti v osmini finala s 6:1, 6:2 nadigrala prvo favoritinjo Simono Halep, ni pričakovati, da bi se ustrašila sobotnega izziva. Neverjeten je podatek, da Poljakinja v Parizu še ni izgubila niza. Še več, nobena tekmica proti njej še ni dobila pet iger v enem nizu.

V nasprotju z Igo Swiatek je Sofia Kenin v Parizu kar štiri dvoboje dobila z 2:1 v nizih. Američanka dokazuje, da je izjemna borka. »Težko rečem, da uživam v izenačenih dvobojih, saj bi vsak najraje zmagal gladko. Na zmago proti Petri pa sem zelo ponosna. Težko je igrati proti tako agresivni igralki, ki ima povrhu še izjemen servis. Dobra sem bila v ključnih točkah in to je poseben užitek,« je povedala 21-letna Sofia Kenin, ki se je z Igo Swiatek na Rolandu Garrosu že pomerila. Pred štirimi leti je bila v mladinski konkurenci v osmini finala s 6:4, 7:5 boljša dve leti in pol mlajša Iga Swiatek.

Jutri bosta na igrišču Philippa Chatriera moška polfinalna dvoboja. Novak Đoković in Stefanos Cicipas sta se doslej pomerila šestkrat, oba pa sta dobila po tri dvoboje. Srb je dobil oba finalna dvoboja, hkrati pa lani v Madridu tudi edinega na peščeni podlagi. Grk dobro ve, kakšen je recept za zmago proti najboljšemu igralcu sveta, poleg tega pa mu pot v polfinale ni vzela preveč energije. Le v prvem krogu je izgubil dva niza, v nadaljevanju pa jih je dobil kar 15 zapored. Še boljši izkupiček ima Đoković, ki je izgubil le en niz, in sicer uvodnega v četrtfinalu proti Pablu Carrenu Busti. Statistika med Rafaelom Nadalom in Diegom Schwartzmanom pa je krepko na strani Španca. Nadal je na desetih medsebojnih dvobojih zmagal kar devetkrat, a izgubil zadnjega tik pred Parizom, in sicer v četrtfinalu rimskega mastersa z 2:6, 5:7.