Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je povedal, da je Pahorju predstavil predloge za novega viceguvernerja Banke Slovenije in da sta izmenjala stališča. Glede kandidata pa se v poslanski skupini še niso odločili. »Kot običajno se bomo tik pred glasovanjem odločili, komu damo podporo,« je povedal.

LMŠ je Pahorju po besedah vodje poslanske skupine Braneta Goluboviča za viceguvernerja predlagala Andreja Bertonclja, ki je bil v prejšnji vladi finančni minister iz kvote LMŠ. "Ima bogate izkušnje in menimo, da bi bil zelo primeren za novega viceguvernerja Banke Slovenije," je po pogovorih s Pahorjem novinarjem povedal Golubovič.

V SD, kjer so pogovore opravili s skoraj vsemi kandidati, so ocenili, da so vsi zelo kakovostni. »Izbira je dobra, zato pa je izbor težak. Preference smo predsedniku povedali, o imenu pa ne bi radi govorili,« je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

V SMC so opravili pogovore z vsemi 10 kandidati. Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Janje Sluga ocenjujejo, da gre za zelo kakovosten nabor kandidatov. "Ne bom govorila o imenih, smo pa naredili nabor štirih, ki so se uvrstili v ožji krog. Upam, da bo predsednik predlagal kandidata znotraj tega kroga," je dodala.

Pahor bo pogovore o možnem kandidatu nadaljeval v sredo, ko bodo na pogovore prišli Matej Tašner Vatovec iz Levice, Jožef Horvat iz NSi, Maša Kociper iz SAB, Jurij Lep iz DeSUS, Zmago Jelinčič iz SNS ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Kandidature za novega viceguvernerja, ki bo mesto v svetu Banke Slovenije zasedel po odhodu Marka Bošnjaka, so poleg Bertonclja oddali Štefan Belingar, Arjana Brezigar Masten, Anže Burger, Mejra Festić, Kristijan Hvala, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Franci Tušek in Tina Žumer.

Pahor bo DZ izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur 7. septembra. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Po posredovanju predloga za viceguvernerja je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh oz. vsaj 46 poslancev.

V skladu z zakonom o Banki Slovenije šteje svet Banke Slovenije skupaj pet članov. Novi viceguverner se bo v svetu pridružil guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Vasletu ter članom oz. viceguvernerjem Primožu Dolencu, Ireni Vodopivec Jean in Jožefu Bradešku.