Pred šestimi leti so na Ajševici pri Novi Gorici slovesno odprli klub Marina, v katerem naj bi se uresničevale najbolj divje (erotične) sanje. A te so se, vsaj za osemnajst obtoženih in eno podjetje, nekaj let kasneje spremenile v pravo nočno moro. Policijska racija je vodila do najobsežnejšega sojenja zaradi organizirane prostitucije pri nas, ki se je na koprskem sodišču začelo konec decembra lani. Med preiskavo se je v prisluhe preiskovalcev ujel tudi razvpiti podjetnik Sergej Racman, nekdanji lastnik Koloseja v Ljubljani, ki pa je bil vse od poletja 2018 nedosegljiv za slovenske organe pregona.

Kot je takrat sam sporočil, je bil v tujini iz poslovnih razlogov, kar pa policiji nikakor ni preprečilo razpisa mednarodne tiralice. Po neuradnih informacijah so ga pred dnevi prijeli kanadski varnostni organi. »Slovenska policija je v sredo dobila obvestilo, da so izsledili in prijeli slovenskega državljana, ki smo ga iskali s tiralico, evropskim nalogom za prijetje in predajo ter mednarodno tiralico zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, povezani z zlorabo prostitucije,« so včeraj potrdili v slovenski policiji, a imena prijetega niso razkrili. Pravosodni organi morajo zdaj v Kanado poslati dokumentacijo, na podlagi katere bi ga lahko izročili Sloveniji.

Zaslužili 21 milijonov evrov

Specializirano državno tožilstvo v več kot 400 strani dolgi obtožnici navaja, da Marina ni bil običajen erotični klub, saj so lahko vanj zgolj po predhodni prijavi vstopile le ponudnice spolnih uslug (»navadnim smrtnicam« je bil vstop prepovedan). V štirih letih delovanja naj bi gostom svoje usluge tam ponujalo najmanj 413 deklet, večina Romunk, Bolgark in državljank držav nekdanje Jugoslavije, moških pa naj bi se v teh letih nabralo nekaj manj kot 200.000, kakšnih 200 na dan. Dekleta, žrtve prostitucije, naj bi za vstop morala plačati po 70 evrov, določeno so imele tarifo za spolne usluge, ob neupoštevanju pravil so jih »vrgli« iz kluba in jim prepovedali vstop. Vstopnina za goste je znašala od 60 do 80 evrov, za dodatne užitke so plačali posebej. Po navedbah tožilstva jih je pol ure intimnejšega druženja stalo 70 evrov, za eno uro se je cena podvojila. Skupno so v štirih letih obtoženi zaslužili okoli 21 milijonov evrov.

Po dveh letih tajnega opazovanja, prisluškovanja in dela pod krinko je policija leta 2018 izvedla racijo, prijela osumljence (lastnike, vodje, taksiste, računovodkinjo, receptorke, varnostnike) in klub zaprla. Nihče od njih očitanih dejanj ni priznal, njihovi zagovorniki pa vztrajajo, da nikakor ni šlo za prostitucijo, saj so domnevne oškodovanke delo v lokalu opravljale brez prisile in pri tem bajno zaslužile. Kako se je v zgodbi znašel Sergej Racman? Na račune podjetij ljubljanskega poslovneža naj bi iz Marine nakazovali zaslužek, z vpletenimi pa naj bi v Vrtojbi snoval še en podoben klub. Ker je bil v tujini, mu sodišče do začetka sodnega postopka ni moglo vročiti obtožnice, zato mu bodo sodili ločeno.