Z evropskim pripornim nalogom in mednarodno tiralico iščejo 42- in 24-letnega hrvaška državljana, ki sta bila vpletena v streljanje pred gostinskim lokalom v Rejčevi ulici v Novi Gorici. Dean Božnik s PU Nova Gorica je predstavil podrobnosti preiskave incidenta, ki se je sicer zgodil že 26. maja.

Tistega popoldneva, bilo je okoli 17. ure, sta se Hrvata s citroenom C1 pripeljala pred lokal in takoj stopila do 38-letnika, slovenskega državljana, začasno stanujočega v italijanski Gorici, ki je sedel zunaj za mizo. Najprej je prišlo do grobih in glasnih besed med 42- in 38-letnikom, pa tudi groženj, ki jih je starejši podkrepil tako, da je pokazal na pištolo za pasom. Ko ga je 38-letnik odrinil, se je vmešal 24-letnik, ki ga je s kovinskim predmetom udaril po zatilju. Napadeni ga je kljub temu s silo telesa potisnil na tla, vzel ta predmet in ga večkrat udaril.

Osemintridesetletnik je nato stekel k citroenu in se s predmetom znesel nad njim. Dvainštiridesetletnik je takrat izvlekel pištolo in začel streljati proti »nasprotniku«. Ta se je pognal v beg proti Prvomajski ulici, za njim pa tudi 42-letnik. Še nekajkrat je ustrelil, vendar bežečega ni zadel. Dogajanje pred lokalom je opazovalo več ljudi, ki so obvestili policiste.

Beg omogočili sorodnici

Kot so ugotovili med preiskavo, sta se potem hrvaška državljana zatekla v enega od stanovanjskih blokov, kjer sta sicer začasno neprijavljeno bivala. Ob prihodu kriminalistov ju ni bilo več tam, so pa še isti dan našli pištolo. Kasneje se je izkazalo, da je dvojica zvečer zapustila našo državo, z avtom se je odpeljala na Hrvaško. Pri prevozu in skrivanju orožja sta hrvaškima državljanoma pomagali sorodnici – tisto, ki ju je peljala v sosednjo državo, so ob vrnitvi še isti večer izsledili. Ugotovili so še, da sta Hrvata citroena skrila, dva dni po dogodku so ga našli v Novi Gorici. Za pištolo pa se je izkazalo, da je bila že pred leti ukradena na Hrvaškem.

Motiva za spor še vedno niso povsem razčistili, saj sta storilca na begu, 38-letnik pa s kriminalisti ni želel sodelovati. Med preiskavo so ugotovili, da je bil domnevno povezan z izsiljevanjem prijateljev in znancev obeh osumljencev. Zaradi izsiljevanja so ga tudi kazensko ovadili.

Zoper Hrvata so spisali kazensko ovadbo zaradi poskusa uboja, za starejšega od njiju tudi zaradi posesti ukradene pištole. Za osemintridesetletnika pa še zaradi kaznivega dejanja grožnje in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kot je navedel Božnik, so ovadili še eno osebo, 26-letnega državljana Slovenije in Severne Makedonije, zaradi suma kaznivega dejanja, povezanega z drogo, zaradi grožnje in krive ovadbe. mfr