Kot je v televizijskem nastopu napovedal Erdogan, namerava Turčija zemeljski plin na domači trg pripeljati že leta 2023. Turčija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zemeljski plin v Črnem morju išče že nekaj let. Vrtalna ladja Fatih je zalogo odkrila na njihovi vrtini Tuna-1 na plinskem polju Sakarya. Z operacijami le na tej vrtini je ladja začela 20. julija, še poroča dpa.

Turčija zemeljski plin išče tudi v Sredozemskem morju, zaradi česar vse bolj zaostruje odnose z Grčijo. Napetost med država raste, odkar je Ankara na območje v bližino grškega otoka Kastelorizo poslala raziskovalno ladjo Oruc Reis, da bi izrisala zemljevid poskusnega vrtanja na območju, ki si ga lastita obe državi.

Po poročanju dpa je Turčija lani uvozila za 41 milijard dolarjev energentov, od tega več kot 45 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, pri čemer je glavna turška dobaviteljica Rusija. Erdogan je danes izpostavil, da bi lahko odkritje še več plinskih zalog Turčiji omogočilo, da odpravi ranljivost, ki jo ustvarja odvisnost od uvoza energije, a analitiki opozarjajo, da lahko traja več let, preden bo Ankara začela s proizvodnjo plina, hkrati pa bo potrebnih več milijard dolarjev naložb.