Seznam držav, kjer po pandemiji koronavirusa nadaljujejo nogometno prvenstvo, je iz dneva v dan daljši. Od jutri se jim bo z uvodno tekmo 28. kroga med Sevillo in Betisom pridružila še Španija. Le dve točki razlike med vodilno Barcelono in madridskim Realom navijače navdaja z upanjem, da bo najmočnejša liga na svetu ponudila precej bolj izenačen boj za naslov prvaka, kot ga v zadnjih tednih spremljamo v Nemčiji.

»Kot bi opazoval dva mlahava moža,« je tik pred marčevsko prekinitvijo španskega nogometnega prvenstva spremenljivo formo kraljevega in katalonskega kluba komentirala legenda Reala Madrida Jorge Valdano. Moštvi sta se od takrat odpočili, tekmovanje pa bosta nadaljevali tudi okrepljeni. Barceloni bo po operaciji kolena obrambo nasprotnikov pomagal prebijati Luis Suarez, pri Madridčanih pa bo trener Zinedine Zidane lahko znova računal na Edena Hazarda in Marca Asensia.

Nič manj srdit ne bo boj za tretje in četrto mesto, ki še prinašata nastop v ligi prvakov. V petih točkah razlike je kar pet moštev, med njimi tudi Atletico Madrid Jana Oblaka. »Nismo tam, kjer bi želeli. Ne bo lahko. Premor je bil zelo dolg, vendar za vse enak,« pravi slovenski nogometni reprezentant.

Kljub pogovorom, da bi navijačem dovolili vstop na stadione, bodo tribune za zdaj še samevale. Na njih ne bo smelo biti več kot 270 ljudi, da razpoloženje ne bo tako komorno kot na tekmah nemškega prvenstva, pa se bodo iz zvočnikov slišali navijaški napevi, ki si jih je vodstvo lige sposodilo iz računalniške igre Fifa. »Pogrešali bomo podporo navijačev. Ti imajo ogromen vpliv na igro,« priznava trener Barcelone Quique Setien.

Tekme španskega prvenstva se bodo odvijale v sprinterskem ritmu, saj bo vseh enajst krogov odigranih v le 39 dneh. Tudi zato bodo imeli trenerji na voljo pet menjav, za tekmo pa bodo lahko namesto 18 igralcev registrirali 23. »Vse smo načrtovali do zadnjega milimetra natančno,« zatrjuje predsednik španske nogometne zveze Javier Tebas.