Zakaj vam je ravno renault 5 tako zelo blizu?

Zgodilo se je naslednje. Imam takšno službo, da sem veliko pri ljudeh, in pred nekaj leti sem pri neki hiši opazil zapuščeni renault 5. Avto mi je bil takoj všeč, ogledoval sem si ga iz dneva v dan, nato pa sem se odločil, da lastnika vprašam, ali bi mi avto prodal. Ženska, ki ima več kot 80 let, se je odločila za prodajo. Še danes sva v stikih, saj jo vsake toliko obiščem in ji prinesem čokolado.

Avto je bil prodajna uspešnica, zato so bile čakalne dobe dolge.

Res je. Dobil sem dokumente prvega lastnika, v njih pa je pisalo, da je bila čakalna doba pet mesecev.

V Sloveniji je bil renault 5 leta 1993 najbolje prodajan avto. Katere so bile njegove prednosti in katere slabosti?

Sem mislil, da je bil najbolje prodajan leta 1990… Težko bi kaj izpostavil. Meni je super to, da se v avto usedem in odpeljem. Je enostaven za vožnjo, brez nepotrebne elektronike. V času, ko je zapeljal na cesto, je bil nekaj posebnega, kot nekakšen mercedes v družbi stoenke, jugov in fičkov. Avto je bil top.

Je vaš izdelan v Revozu? So se petke iz različnih tovarn med seboj kaj razlikovale?

Moj je originalno francoski, kar se najbolje pozna pri rji karoserije, moj namreč ni niti malo gnil. Je pa res, da ga dobro vzdržujem in vsako malo napako odpravim sproti. Za vzdrževanje ni zahteven.

Nam lahko zaupate kakšno anekdoto?

Poglejte si nalepko Pariz na mojem avtu. Ob priložnosti se mi je porodila ideja, da greva z ženo z renaultom 5 v Pariz. Bi šla do Eifflovega stolpa, sem jo vprašal. Odgovorila je pritrdilno in sva šla. Prevoziti 1300 kilometrov je bil kar izziv, kolegi so me vprašali, ali sva normalna.

Ste tudi sicer veliko za volanskim obročem tega avtomobila?

Vse manj. Odkar sem dobil certifikat za starodobnika, ga bom dal malce v penzijo. Bolj ali manj bo parkiran v garaži. A to še ne pomeni, da s petko ne bom potoval, porodila se mi je namreč ideja, da bi se zapeljal do Moskve.

Bi avto ob nespodobni ponudbi prodali?

Nikakor ne. Ne izzivajte me. Moj renault 5 nima cene.

Matej Štakul