V pristanišču Dover so britanski cariniki 26. aprila v tovornjaku slovenskega avtoprevoznika Adama Grželja našli 82 kilogramov kokaina in tri kilograme heroina. Paketi so bili skriti med palete zamrznjenih pic, ki jih je tovornjakar v Veliko Britanijo peljal iz Italije, so konec tedna poročali otoški mediji. Po ocenah britanskih strokovnjakov je ulična vrednost najdene droge okoli osem milijonov evrov.

Petdesetletnega slovenskega državljana so prijeli zaradi suma tihotapljenja prepovedane droge, trenutno je v priporu v Veliki Britaniji. »S tem zasegom smo iz rok preprodajalcev iztrgali droge, vredne več milijonov funtov, ki bi sicer pristale na naših ulicah. Droge so za organizirane kriminalne združbe valuta, ki jih napaja, povezane so s kriminalom, nasiljem in izkoriščanjem, zato smo odločeni ujeti vsakogar, ki bi jih poskušal uvoziti,« je za britanske medije ob razkritju velikega zasega povedal regionalni direktor obmejne policije Dave Smith.

Reden dotok kokaina prek Dovra

Dover in njegovo pristanišče v grofiji Kent na jugovzhodu Anglije sta od Francije oddaljena borih 33 kilometrov, od celinske Evrope ju ločujejo Dovrska vrata oziroma Dovrska ožina na najožjem delu Rokavskega preliva. Pristanišče s pridom uporabljajo (evropski) tihotapci, cariniki in policisti pa jim skušajo stopiti na prste, kar jim mnogokrat tudi uspe. Tako so le tri dni pred aretacijo Grželja zasegli pošiljki 190 kilogramov kokaina z ocenjeno vrednostjo 21 milijonov evrov; 140 kilogramov droge so odkrili v tovornjaku, ki je z Nizozemske prevažal papir, 50 kilogramov pa med pošiljko lego kock.

»Ti zasegi kažejo, da kriminalne združbe v času epidemije novega koronavirusa niso prenehale delovati,« je odkritja komentiral Martin Grace z nacionalnega urada za boj proti kriminalu. Še več – mnogi (evropski) tihotapci so pomanjkanje policistov na mejah in v pristaniščih s pridom uporabili za svoje nečedne posle. Tako so v kombiju poljskih registrskih tablic našli 14 kilogramov kokaina, vrednega kak milijon evrov, skritega med zaščitne maske. »Tihotapcev ne ustavi nič, za prodajo droge so pripravljeni storiti vse, tudi izrabiti trenutno grozno situacijo,« pa je zgrožen Ian Hanson z obmejne policije.