Petek po petku, ko je pred parlamentom kolesarilo 3.500 ljudi, je bil večji in glasnejši petek. V več slovenskih mestih so znova, še šestič potekali protesti na kolesih pod geslom Ne boste nam vzeli naše svobode, ki jih pripravljajo različne civilne iniciative. Policija, ki je udeležence pred začetkom pozivala naj upoštevajo ukrepe namenjene varovanju javnega zdravja, je ogradila Trg republike. Protestniki so zato pedala zavrteli v širšem krogu, pot okoli parlamenta je potekala po Prešernovi, Cankarjevi, Slovenski in Aškerčevi, eden izmed postankov pa je bil tudi pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, kjer je množica zaploskala zdravstvenim delavcem.

Na tej počasni dirki po Ljubljani, ki se je po ovinku pri Nami zaradi vse večjega števila ljudi že začela ustavljati, je bila glavna postaja kot napovedano Trg republike. Do tam pa brenčanje množice, cingljanje zvoncev in žvižgi piščalk, ki so pospremili kuliso transparentov, med katerimi smo lahko prebrali »Špecialisti za švindleraj!«, »Maske so padle«, »Odzvonilo jim je«, »Povozimo to vlado« in »Mamo vas na tarči«. Nad počasno kolono je bdel celo policijski helikopter, številni meščani so se ji pridružili s ploski z balkonov, grelo pa jo je zahajajoče sonce, ki se je do prihoda na zadnji postanek pred parlamentom že umaknilo. Tisočem protestnikov na kolesih, rolerjih in skirojih so se do takrat že pošteno ogrele glasilke, iz grl krožečih pa je bilo najpogosteje slišati »Lopovi, lopovi«.

Obsodba korupcije in poziv k odstopu vlade

»Rad bi izrazil svoje nezadovoljstvo s trenutno vlado. Sem proti korupciji, ne strinjam se, da v parlamentu sedijo ljudje, ki nimajo ustrezne izobrazbe, moti me sovražni govor in nespoštovanje žensk,« je povedal 30-letni Alen iz Novega mesta. Ni bil edini. »Sem kritična do oblasti, zavajanja in laganja! Dovolj imam vseh, ki se koristijo na račun drugih in mislim, da je to, kar se dogaja danes, šele začetek nekega drugega obdobja,« mu je pristavila Katja iz Ljubljane. Mnenjska raznolikost se je v grobem vseeno ujemala s pozivi civilne družbe na družbenih omrežjih, ki je pred najbolj obiskanim petkovim večerom s prstom pokazala predvsem na domnevno sporne nabave zdravstvene opreme, krčenje svobode, politična kadrovanja, napade na medijsko delo, laži in nepotrebne vladne ukrepe. Manjkalo ni niti naravovarstvenih opozoril: »Kdor grabi po naravi, bo dobil po prstih« in dvomov v obstoječi kapitalistični sistem: »Nočemo životariti, hočemo živeti«.

Vihrale so slovenske zastave, slišali smo tudi Zdravljico, poleg nekaj raztresenih risalnih žebljičkov in preluknjanih zračnic pa na srečo ni bilo opaziti napovedanih provokatorjev. Policijski nadzor je bil sicer močno okrepljen, modrim uniformam so bili v pomoči tudi megafoni. Na vsakem ovinku so bile pripravljene dodatne enote, a dosti dela vseeno niso imele, do izgredov ni prišlo. Nasprotno, protest je potekal mirno, z izjemo nekaj dvignjenih sredincev povsem pozitivno, ter kot rečeno v znamenju zahteve po poštenju in odstopu vlade. Poleg kritike, uperjene proti premierju Janezu Janši, so zbrani z zapisi kritično naslovili tudi predsednika Boruta Pahorja in nekatere druge politike. Pričakovano smo opazili tudi ponarodele »Gotof si«, »Gotofi ste«, pa zapise podpore uslužbencu zavoda za blagovne rezerve Ivanu Galetu, ki je javno spregovoril o dogajanju med sklepanjem poslov za nabavo zaščitne opreme.

Vlada opozarja na kršenje zakona

Protesti niso bili omejeni na Ljubljano, kjer je bilo po navedbah policije 5.500, po štetju organizatorjev pa celo več kot 10 tisoč ljudi. Po občutku je bila gneča neprimerno večja kot nazadnje. V Mariboru se jih je medtem nekaj sto zapeljalo okoli kipa na Trgu svobode, v Kopru je bilo na Ukmarjevem trgu zbranih nekaj deset, podobna kot na obali pa je bilo tudi v Celju. Uradnega organizatorja petki sicer nimajo, so se pa pod proteste podpisale številne nevladne organizacije. Med drugimi [A] Infoshop, Iskra, Inštitut 8. marec, Protestival, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Danes je nov dan, Ambasada Rog in Kje bomo pa jutri spali. Na protest pa so se v vladi odzvali preprosto tako, da so opozorili na nedovoljeno zbiranje na javnih mestih in kršitev zakona o nalezljivih boleznih.