Po štirih urah postopkovnih zapletov so članice in člani odbora za gospodarstvo prešli na vsebinski del današnje razprave o vladnem poročilu glede nabave zaščitne opreme. Poročilo je sicer kritično do prejšnje in pohvalno do aktualne vlade glede zagotavljanje zaščitne opreme za boj proti širitvi novega koronavirusa.

Vsebino poročila so povzeli predstavniki vlade. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je povzel kronologijo nabav zaščitne opreme ter vlogo posameznih ministrstev in zavoda za blagovne rezerve, pa tudi razlike v cenah, kot je to razvidno iz vladnega poročila. Priznal je, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damijan Jaklin je med drugim izpostavil prizadevnost sil civilne zaščite in sil zaščite reševanja pri obvladovanju epidemije. Med drugim je pojasnil, da je bilo v marcu aktivnih skoraj 3000, v aprilu pa več kot 4000 pripadnikov civilne zaščite, dejavne so bile tudi prostovoljne sile humanitarnih organizacij, gasilcev, tabornikov in skavtov.

Po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Toneta Kajzerja se je slovenska diplomacija v reševanje težav s pomanjkanje zaščitne opreme vključila z vsemi silami. Njihove številne intervencije so bile bistvenega pomena za zagotovitev dobav v času, ko se je Slovenija soočala in se še sooča ne samo s pomanjkanjem opreme in tudi z možnostjo razvoja bistveno slabše epidemiološke slike. Nataša Musar Mišeljić z računskega sodišča je na seji zgolj ponovila, da je računsko sodišče v ponedeljek izdalo sklep o uvedbi revizije smotrnosti nabav zaščitne opreme. Kot revidirance so do zdaj prepoznali vlado, ministrstvi za gospodarstvo in za obrambo ter zavod za blagovne rezerve.

Povečini razpravljali člani opozicije

Od članic in članov odbora so povečini razpravljali predstavniki opozicije. Trdili so zlasti, da je vladno poročilo izrazito pristransko, in opozarjali na nepreglednost dobav in na sume korupcije ob nabavah zaščitne opreme. Opozarjali so na po njihovem mnenju sumljiva dodeljevanja poslov določenim podjetjem, pa tudi na avanse, ki so jim bili za zaščitno opremo plačani vnaprej. Poslanka LMŠ Tina Heferle je tudi zavrnila očitke Šarčevi vladi glede neprimernega odziva na potrebe po zaščitni opremi. Zatrdila je, da je prejšnja vlada v tem pogledu ravnala proaktivno in odgovorno oz. s takšno intenziteto, kot so jo narekovale tedanje razmere v državi. Njen poslanski koleg Robert Pavšič se je dotaknil nekaterih konkretnih poslov, v katerih naj bi prišlo do vplivanja na pristojne za izbor točno določenih podjetij.

Poslanka Levice Violeta Tomić je med domnevno spornimi ravnanji vlade izpostavila zavrnitev posla z zaščitno opremo, pri katerem so posredovali predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu). Problematizirala je nabave preko posrednikov in dogajanje označila za največjo afero v Sloveniji po orožarski. Zelo kritičen do ravnanja vlade je bil tudi Miha Kordiš iz iste poslanske skupine, ki je vlado označil kar kot "tolpo kriminalcev", današnjo sejo pa kot farso. Sredi razprave je v imenu poslanske skupine napovedal tudi obstrukcijo seje.

Poslanec SAB Marko Bandelli je ponovno izpostavil "totalen kaos pri nabavi mask". Verjame sicer v dobre namene pristojnih, a opozoril, da v posle ne bi smeli iti za vsako ceno. Na očitke opozicije je povečini odgovarjal Cantarutti. "Z današnje perspektive je vse videti tako enostavno. Takrat se je bilo treba odločiti," je poudaril. Med drugim je pojasnil, da je ponudba, pri kateri je posredoval Sazu, predvidevala vnaprejšnja plačila, sukcesivne dobave in dobavljivost šele v štirih do šestih tednih.

Koalicijske stranke so zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe sicer popravile prvotno predlagane sklepe. Vendar pa je predstavnica službe Nataša Voršič tudi posodobljeno različico označila za neustrezno.

Seja odbora sicer traja že osem ur, pri čemer so prve štiri ure ravno zaradi omenjenega mnenja zakonodajno-pravne službe zaznamovali postopkovni zapleti in tudi dve prekinitvi.

Vladno poročilo se sicer prihodnji teden seli tudi na plenarno sejo DZ. Poslanke in poslanci ga bodo predvidoma obravnavali v četrtek.